Foto: Simon Krona/SVT och Reuters

Därför riskerar det att bli kaos i Glasgow under klimatmötet

Uppdaterad
Publicerad

Fastlimmade demonstranter, råttinvasion och översvämningar. Det kan bli kaotiska scener som möter stats- och regeringscheferna när klimattoppmötet inleds i skotska Glasgow.

Förutom den logistiska utmaningen att samla tiotusentals delegater från hela världen under ett och samma tak mitt under pågående pandemi (experter varnar för att COP 26 kan bli ett ”superspridarevenemang”) och såklart de sedvanliga säkerhetsproblemen är det en hel del annat som kan skapa kaos och oreda under COP 26.

10 000 fler poliser

Flera olika aktivistgrupper ska demonstrera under toppmötet. Minst 100 000 personer väntas delta i den största demonstrationen den 6 november.

COP26

Klimatrörelsen Extinction Rebellion har förvarnat om aktioner.

Insulate Britain likaså. Just den gruppens aktivister har gjort sig kända för att blockera motorvägar och till och med limma fast sig mot asfalten för att göra det svårare att få bort dem.

Den skotska polisen får förstärkning från hela Storbritannien för att klara anstormningen och kommer att ha 10 000 poliser ute i Glasgow varje dag.

Skolor stänger ner

Det har dessutom regnat kraftigt i Glasgow och skyfallen har gjort att flera vägar svämmats över. Det ställer till extra problem i en stad där stora delar av de centrala delarna redan är avspärrade. Sedan tidigare har flera skolor beslutat stänga eftersom skolbarnen anses få för lång resväg.

Skyfallen orsakar också störningar i tågtrafiken och meteorologerna varnar för mer regn under toppmötet.

En planerad tågstrejk under COP 26 avvärjdes i sista sekunden. Men sopåkarna i Glasgow kommer att strejka. De kräver högre lön och bättre arbetsvillkor.

Råttproblem ökar

En planerad tågstrejk som hade kunnat ställa till med stora problem under COP 26 avvärjdes i sista sekunden.

Sopåkarna i Glasgow hade också hotat med strejk men även den blåstes av i sista stund.

Däremot kvarstår problemet som drabbat sopåkarna, nämligen råttinvasionen i Glasgow.

Enligt fackföreningen GMB finns 1,3 miljoner råttor i staden. Varje dag blir sopåkare attackerade av råttor, och problemet bara ökar.

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

COP26

Mer i ämnet