Kaffeplantage vid Mount Gorongosa i Mozambique, Afrika. Foto: AP arkivbild

EU kan förbjuda kaffe från skövlad skogsmark

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska Unionen överväger att förbjuda import av nötkött, palmolja, kakao och kaffe som bidrar till avskogning, rapporterar The Guardian. Åtgärden är delvis ett resultat av den globala klimatkonferensen COP26.

Topptjänstemän i EU har tagit fram ett förslag till regler som ska hindra avskogning i bland annat regnskogar. Enligt förslaget ska inte jordbruksföretag vars produkter tillkommit på grund av avskogning få sälja sina produkter i unionen.

Utkastet offentliggjordes två veckor efter att världsledare undertecknade planen mot avskogning på den globala klimatkonferensen i Glasgow.

COP26

Gummi undantaget

I förslaget till nya regler vill EU-kommissionen bara tillåta produkter som inte bidragit till avskogning.

Förslaget gäller importförbud av nötkött, palmolja, soja, kaffe och kakao till EU. Däremot omfattas inte gummi av förbudet, ett undantag som kritiseras av vissa miljögrupper, uppger The Guardian.

För första gången försöker EU reglera produkter som kan kopplas till alla sorters avskogning, inte bara olaglig avverkning eller skogsbränning.

Utöver de sex huvudvarorna gäller det även för förädlat material som choklad, läder och möbler. Importörerna måste kunna redovisa exakta koordinater för var produktionen har skett, rapporterar TT.

– Vad vi föreslår är ett banbrytande initiativ, sa Virginijus Sinkevičius, EU:s miljökommissionär.

Han fortsätter:

– Enbart åtgärder av EU kommer inte att lösa problemet. Vi behöver också stora marknader som USA och Kina för att rensa upp i sin försörjningskedja och vi behöver producenter som intensifierar skyddet av skogarna, men vi är redo att hjälpa till.

Avskogning innebär att ett ursprungligen skogtäckt område permanent omvandlas till antingen åkermark, betesmark eller annan öppen mark genom avverkning eller skogsbränder.

Per Larsson, skogsexpert på Världsnaturfonden (WWF), välkomnar beskedet.

– Det här är betydelsefullt. EU och Kina är de största importerna av de här produkter, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

COP26

Mer i ämnet