– Vi gör den bedömningen att vi inte ser en ökad alkoholkonsumtion i de ställen där vi har prövat det här under pilotperioden, säger socialminister Annika Strandhäll (S). Foto: Christine Olsson/TT

Efter lyckade testet – hela landet ska kunna få hemkörning från Systembolaget

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lyckad testperiod vill regeringen nu införa hemkörning av alkohol från Systembolaget i hela landet. Samtidigt beslutar man att alkoglass enbart får säljas av Systembolaget.

Systembolaget har sedan några år tillbaka bedrivit en testverksamhet med hemkörning av alkohol till ett begränsat antal områden i landet. Nu vill regeringen göra hemkörningen permanent, och expandera till hela landet.

– Det är väldigt naturligt för människor i dag att handla saker över nätet i allt högre utsträckning och då är det också naturligt att Systembolaget ska kunna erbjuda detta, säger Annika Strandhäll (S), socialminister, enligt Aftonbladet.

Har inte ökat konsumtionen

I de områden som ingått i testverksamheten har personer kunnat beställa alkohol över nätet och få den hemlevererad 4 till 6 dagar senare, mot en kostnad.

– Vi gör den bedömningen att vi inte ser en ökad alkoholkonsumtion i de ställen där vi har prövat det här under pilotperioden. Det är inte så att man gör en beställning och sen står de utanför dörren en timme senare. Det är inte som att beställa en pizza till dörren, säger Annika Strandhäll.

Strandhäll menar att de långa leveranstiderna gör att alkoholkonsumtionen inte ökar. Beställningar från beställningssortimentet tar dessutom ännu längre tid, åtta till tolv dagar.

En andra glassbil?

Efter att ha slagit fast att alkoglass är att likställa med alkoholhaltiga drycker, bestämmer regeringen att den inte längre får säljas i vanliga butiker.

Glassen, som ofta innehåller mellan 4 och 5 procent alkohol, uppmärksammades när det visade sig att den såldes till personer under 20 år. Nu kommer den enbart att få säljas av Systembolaget.

Regeringen lämnar i dag in förslaget till lagrådet och det föreslås träda i kraft den 1 april 2019.

Här pågår försöksverksamheten

Visa

Askim, Borås, Brämhult, Göteborg, Mölndal, Skåne län, Stockholms län, Uppsala, Västerbottens län och Västernorrlands län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer