Systembolaget kan börja med hemkörning av alkohol

Publicerad

Att beställa från hela systembolagets sortiment och få det hemkört till dörren, ja det kan snart bli verklighet när systembolaget nu utökar handeln på nätet.

-Vi ser ju verkligen att det finns förändrade inköpsbeteenden, så det är ju våra kunder som vill att vi ska serva dem även via internet och mobilen, säger Magdalena Gerger, vd Systembolaget.

Systembolaget växer och kommer erbjuda service och försäljningen på fler ställen än bara i butikerna.

Inom kort kommer hela systembolagets sortiment gå att beställa från nätet. Och just nu utreds även möjligheterna att börja med hemleveranser. Men det kommer inte att sjösättas förrän tidigast nästa år.

Finns det någon risk att folk kommer att dricka mer när det går att beställa alkohol enklare på nätet?
-Det här är ju någonting vi har tittat väldigt noga på och bedömer att den risken inte finns, eftersom det handlar om ett förändrat köpbeteende hos konsumenterna. Tittar du på handeln rent generellt så ser du att själva försäljningen inte ökar, men kanalerna att beställa via internet och mobilen, det ökar, säger Magdalena Gerger.

Och den här utvecklingen oroar nykterhetsrörelsen.

-Från IOGT-NTO:s sida så förstår vi att Systembolaget måste hänga med i utvecklingen och att de också vill stå för detaljhandel på nätet, men som ordförande är jag förstås oroad över att det här betyder att tillgängligheten ökar, säger Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO.

Nykterhetsorganisationen ifrågasätter också hur ålderskontrollen ska kunna upprätthållas vid hemleverans från Systembolaget.

”Bekymmer i Norge”
-I Norge har man redan haft det här upplägget ett tag och där har de haft stora bekymmer just med ålderskontrollen. Framförallt norska posten har upplevt att deras personal tycker att det är jättejobbigt att ta de där matcherna vid dörren så att säga. De tycker att det är väldigt tufft att stå där, dels att kolla nykterheten och dels kolla åldersgränserna när det är lite tveksamt, säger Anna Carlstedt till TT.

Hon säger att IOGT-NTO har många medlemmar som vuxit upp i familjer med alkoholberoende och att de tycker att det blir bekymmersamt när man kan sitta hemma och beställa, utan att gå till Systembolaget.

-Vi förstår ju att Systembolaget tittar på den här möjligheten, därför att de ska ju sköta detaljhandeln av alkohol i Sverige och det klart att både nätet och hemmet är en del av den handeln. Men det som oroar oss är att när tillgängligheten ökar så ökar också drickandet. Det vet vi ju.

Priset avgörande
Risken för att alkoholkonsumtionen ska öka vid hemleverans är inte större än med nuvarande försäljningssystem, anser alkoholläkaren Sven Andréasson, som också sitter i Systembolagets styrelse.

-Tillgänglighet är en viktig faktor, å andra sidan förses varorna vid hemleveransen med en avgift och det bedömer jag mer än väl kompenserar. Priset är trots allt den starkaste faktorn för riskbruk, säger Sven Andréasson.

Han har tidigare ur folkhälsosynpunkt varit kritisk till hemleveranser men anser nu att restriktionerna kring försäljningen dämpar oron.

-Man kan inte impulsköpa alkohol mitt i natten och leverantörerna kommer att förses med samma krav på ålders- och nykterhetskontroll som bolagets egen personal.

Jenny Lagerstedt/TT
jenny.lagerstedt@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer