I ett pressmeddelande skriver Systembolaget att delar av uppförandekoden inte följs hos producenten. Till höger i bild det säljstoppade vinet. Foto: TT/Systembolaget

Systembolaget stoppar belarusiskt bubbel

Uppdaterad
Publicerad

Systembolaget har beslutat att stoppa försäjning av belarusiska Sovjet Sparkling Wine i Sverige. Anledningen är att man fått information om att det finns en risk för att Systembolagets uppförandekod inte följs.

I ett pressmeddelande skriver Systembolaget att delar av uppförandekoden inte följs hos producenten, och att de bedömer ärendet som kritiskt.

På grund av det politiska läget går det inte att genomföra en revision på plats. Därför säljstoppas nu det mousserande vinet till dess att ärendet kan utredas på plats.

”Systembolaget följer utvecklingen i Belarus samt EU:s och Sveriges politik gentemot Belarus som har sin grund i ett tydligt ställningstagande för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatlighet”, skriver Systembolaget i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.