Foto: Maximilian Dörrbecker (Wikipedia Creative Commons) / TT

Ta dojorna till Medelhavet!

Uppdaterad
Publicerad

Vandring har blivit på modet igen och många återupptäcker Sveriges många vandringsleder. Flera av dem är faktiskt del av ett stort europeiskt ledsystem och den som vill kan gå ända till Medelhavet.

Vandring är inte bara hälsosamt utan också rofyllt. I en snabbt snurrande värld får kropp och huvud en sällsynt chans att återupptäcka varandra. Kanske är det därför som vandringen åter har blivit en het frilufts- och semesteraktivitet.

Att ”vandra” var länge synonymt med att dra till fjälls nerlastad med tält och stormkök. För garvade fjällrävar var diavisningar från sommarens vandringar i Sarek ett partytrick som sällan slog slint när decembersnön låg djup utanför dörren och julglöggen ångade i gästernas muggar.

Det hela verkade tungt, bökigt och blött och många var säkert mer än nöjda med att få uppleva stupet vid Skierfe på behörigt avstånd med en pepparkaka i handen.

Ledernas återuppståndelse

Det var då. I dag håller vandring på att bli en folkrörelse – en av få moderna sådana. Nya stigar trampas upp och gamla igenvuxna leder röjs av kommuner som har insett den växande potentialen för friluftsturism.

Intresset speglas också i en flod av nya genomarbetade böcker och guider till vandringsstråk över hela landet där kulturhistoria och matupplevelser vävs in i ledbeskrivningarna.

Från farstun till Medelhavet

Men många väljer också att fara utomlands för att njuta av gastronomiska hotellvandringar i Europas gröna alplandskap, där ryggsäcken är lätt och bordets läckerheter många. Tack vare arbetet med att rusta landets leder, behöver den som vill och har tid faktiskt inte välja mellan svenska och utländska leder, för många om inte alla, leder bär faktiskt till Rom. 

Om fantasin släpps fri, leder stigen utanför din dörr raka vägen till Medelhavet.

Många svenska leder ingår numera i två europeiska vandringsleder, E1 och E6. Den förra sträcker sig från Nordkap till Sicilien och den senare från Finland till Grekland.

Totalt finns det inte mindre än 12 europaleder som genomkorsar Europa. På flera ställen möts de och ger vandraren möjlighet att välja nya väderstreck.

Dessa 12 leder byggs i sin tur upp av hundratals mindre leder som knutits samman i ett pulserande blodomlopp för syresättandet av hundratusentals vandrare.

Från Götet till Genua

E1:an lämnar Sverige i Varberg, där vandraren får ta färjan till danska Grenå för vidare vandring genom Europa via städer som Hamburg, Lugano och Genua och ner längs den italienska stövelns tåhätta och vidare med färja till Sicilen och slutmålet i Palermo.

Beroende på vägval genom Europa hamnar sträckan på runt 300 mil. En trägen vandrare kan säkert klara det på 4 månader, men kanske är tio månader ett bättre riktmärke för den som vill hinna se något på vägen och slippa... jäkta.

Ett utmärkt projekt för pensionen, sabbatsåret eller livskrisen med andra ord.

Mycket nöje!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.