Nattågen till skidorterna går som vanligt under påsken, trots Folkhälsomyndighetens uppmaning att begränsa resandet på grund av Coronasmittan. Foto: TT arkiv

Nattåg till fjällen körs som vanligt i påsk – trots coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Svenskar uppmanas av Folkhälsomyndigheten att begränsa sina resor inom landet.

Trots det går nattåg till populära skidorter som vanligt under påsklovsveckorna.

Då finns risk att coronaviruset sprids – när flera personer sover i samma kupé, enligt Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

Påsklov brukar innebära fullbokade liggvagnar på nattågen till fjällen.

Folkhälsomyndigheten har uppmanat alla som har en skidresa inbokad att fundera på om de verkligen måste åka.

Trots det kommer nattågstrafiken till populära skidorter som Åre och Duved i Jämtland att rulla på som vanligt under lovveckorna. Detsamma gäller för nattågen till övre Norrland. Nattågen är upphandlade av Trafikverket. SJ har gjort kraftiga reduceringar i den kommersiella trafiken, men den upphandlade trafiken går i princip som vanligt.

– Om alla tar sitt ansvar och följer råden och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten, så ser jag inte att risken för smitta är större på tåg än någon annanstans. Men då är det viktigt att man absolut inte kliver på tåget om man har några som helst symtom, säger Stephan Ray, presskommunikatör på SJ.

”Ta ansvar själv”

På nattågen finns flera kupéalternativ, bland annat liggvagnar där sex personer delar en kupé, men också sovvagnar med färre sängplatser.

– Man behöver fundera över om skidresan är nödvändig och om liggvagnsalternativet är rätt alternativ om man åker ensam. Det är frivilligt var på tåget man bokar sin plats och man behöver ta ett stort ansvar själv, säger Stephan Ray.

I nuläget verkar det dock bli färre resenärer än vanligt på nattågen under påsklovet, säger Stephan Ray.

– Som det ser ut nu så är det många som har avbokat sina resor, så det ser ut som att det kommer att vara gott om plats på tågen, till skillnad från vid en normal situation där det sannolikt hade varit slutsålt.

”Måste överväga innan man reser”

Det finns risk för att coronaviruset sprids när flera personer sover i samma kupé under tågresan, enligt Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.

– Rent spontant låter det absolut som en risk om någon är sjuk, säger han

– Det viktigaste är att vi alla hjälps åt nu och att man inte går på tåget om man har minsta lilla symtom. Då ska man stanna hemma.

Man måste ha en plan för vad man ska göra om man blir sjuk under resan. Att ta tåget hem sjuk är inte ett alternativ, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Man måste kunna ta sig hem igen på annat sätt, eller stanna där en längre tid tills man inte längre riskerar att smitta någon. Det här är något man måste överväga innan man reser, säger Anders Wallensten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.