Jesper Rönndahl har vunnit SVT:s tävlingsprogram På Spåret två gånger tillsammans med Elisabeth Höglund och blivit tilldelad pris som ”Årets folkbildare” tillsammans med Karin Gyllenklev för P3-programmet Institutet under Radiogalan 2013 . Foto: Martin Kjellberg/Pressbild

Tage Danielsson-priset till Jesper Rönndahl

Uppdaterad
Publicerad

Jesper Rönndahl, aktuell med SVT:s satirserie Svenska nyheter, tilldelas priset till minne av författaren, regissören, skådespelaren och komikern Tage Danielsson.

Ståuppkomikern och den självutnämnda besserwissern Jesper Rönndahl, bland annat känd från P3-programmet Institutet och framgångsrika insatser i programmet På spåret, fick på lördagen ta emot Tage Danielsson-priset på Linköpings stadsfest.

I motiveringen står bland annat: ”Som vetenskapskomiker och riksbesserwisser är han en föredömlig humanist i Tage Danielssons anda, som hjälper oss att förstå oss själva och våra medmänniskor genom den hoppfulla devisen: ”Det enda som kan rädda världen är idéer!”.

Just nu syns Jesper Rönndahl i den andra säsongen av SVT:s politiska satirserie Svenska nyheter, som kommer att sändas både inför och efter valet.

”Förtjänt humanist”

Tage Danielsson-priset är på minst 50 000 kronor och delas ut vartannat år av en stiftelse inrättad av Linköpings kommun, där Tage Danielsson är född och uppvuxen. I prisets stadgar står det att det ska tilldelas en ”förtjänt humanist i Tage Danielssons mening och anda”.

Tage Danielsson blev 57 år gammal (1928-1985) och utgjorde den ena halvan av den berömda komikerduon Hasse och Tage, tillsammans med Hans Alfredsson. 

”Potent vaccin mot dumhet”

Hela motiveringen till valet av Jesper Rönndahl:

Med sanningen som fyrbåk och en oemotståndlig förmåga att presentera kunskaper vi inte visste att vi sökte, erbjuder årets pristagare sin publik ett till synes oändligt ”faktabollhav”. Inga företeelser undgår hans skarpa skärskådande: språklig inflation, faran med perfekta väderprognoser, strängteorin eller andra ”mysteriska” saker.

Med avväpnande humor och ett oöverträffat sinne för detaljer producerar han potenta vaccin mot världens dumhet. Som vetenskapskomiker och riksbesserwisser är han en föredömlig humanist i Tage Danielssons anda, som hjälper oss att förstå oss själva och våra medmänniskor genom den hoppfulla devisen: ”Det enda som kan rädda världen är idéer!”.

1987: Hans Alfredson

1990: Suzanne Osten

1992: Marit Paulsen

1994: Ferenc Göndör

1996: Jonas Gardell

1998: Georg Henrik von Wright

2000: Kristina Lugn

2002: Fredrik Lindström

2004: Viveca Lärn

2006: Erik Blix

2008: Per Åhlin

2010: Sissela Kyle

2012: Jan Berglin

2014: Claes Eriksson

2016: Bodil Jönsson

2018: Jesper Rönndahl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer