Foto: TT

Tågoperatören om strejken: Hundratusentals resor kan påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Varje vecka genomförs omkring 500 000 resor med Öresundstågen. ”En övervägande majoritet” av resorna kommer att drabbas om Sekos medlemmar går ut i strejk, enligt tågoperatörens pressansvarige.

– Det här kommer få konsekvenser för våra passagerare, vilket är väldigt tråkigt, säger Stefan Johansson.

Om Sekos medlemmar verkställer den strejk som fackförbundet under tisdagen varslade om kommer svenska resenärer att känna konsekvenserna direkt. Första steget träder i kraft den 11 maj, om ingen överenskommelse nåtts. I denna fas skulle över 200 av Sekos medlemmar runt om i landet gå ut i strejk, av vilka runt 100 är Malmöbaserade lokförare på Öresundstågen.

– Strejk är ett väldigt speciellt tillstånd, så det är klart att det kommer bli väldigt komplicerat, säger Stefan Johansson, pressansvarig på Transdev som kör Öresundstågen.

”Väldigt stora konsekvenser”

Enligt Stefan Johansson kan resenärer komma att drabbas på flera sätt, vid händelse av strejk.

– Inställda avgångar, förseningar och större trängsel på de tåg som faktiskt går. Den typen av saker. Det kommer drabba en övervägande majoritet av trafiken och i ett värsta scenario kan det få väldigt stora konsekvenser, säger han.

Strejken kan utvidgas

Om inget avtal nås efter strejkens första steg kan den komma att utvidgas. I steg två skulle ca 450 anställda på MTR och SJ gå ut i strejk. Det handlar om över 200 anställda i Stockholms tunnelbana, cirka 100 lokförare på Mälartåg (som körs av MTR) i Stockholm och Eskilstuna samt 118 lokförare hos SJ i Göteborg.

I ett tredje och sista steg skulle ytterligare 500 anställda strejka, bland annat i godstrafiken och på SJ:s tåg i Stockholm och Hagalund i Solna.

SJ:s presstjänst kunde under tisdagskvällen inte kommentera hur många av deras resenärer som beräknas drabbas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.