Foto: Anders Wiklund/TT

Taket för rot- och rutavdraget höjs 2024

Uppdaterad
Publicerad

Rotavdraget kommer under 2024 att göras mer ”generöst” och höjas med 25 000 kronor, från 50 000 till 75 000 kronor. Det meddelar finansminister Elisabeth Svantesson (M) vid en pressträff tillsammans med infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Ändringen, som ska träda i kraft den 1 juli, innebär att avdraget för helåret uppgår till 75 000 kronor, både för rut- och rot-avdrag.

– Vi gör detta för att rut-avdraget inte ska tränga undan viktiga investeringar i renoveringar för hushållen, säger Svantesson.

I fjol gjorde hushållen sammantaget rot-avdrag på 11,7 miljarder kronor. Exakt vad som väntas bli effekten av det höjda rotavdraget är oklart. Men regeringen beräknar att det blir ett skattebortfall på närmare en miljard kronor.

Andreas Carlson, konstaterar att man räknar med positiva effekter av höjningen.

– Vi förväntar oss att efterfrågan på rot-arbete kommer att öka, och att efterfrågan på arbetstillfällen i bygg- och anläggningsarbeten kommer att öka, säger Carlson.

Vid pressträffen presenterar ministrarna ytterligare två budgetnyheter. Det gäller vad man kallar bonusar till kommunerna.

Dels vad gäller omvandling av kontorslokaler till bostäder på 20 miljoner kronor 2024, följt av 25 miljoner per år 2025 och 2026. Dels vad gäller byggandet av fler småhus på 60 miljoner kronor 2024, följt av 75 miljoner per år kommande två år.

Villaägare glada – hyresgäster sura

Kommentarerna rullade in snabbt. Villaägarna är nöjda men inte de som bor i hyresrätt.

”Det är ett tråkigt besked från regeringen i dag. Detta ökar orättvisan mellan ägt och hyrt boende ytterligare och råder inte bot på bostadsbristen”, skriver Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder i en kommentar.

”Det är en klok konjunkturstimulans för en krisande byggbransch, men underlättar även för landets småhusägare som brottas med stigande kostnader, räntor och elpriser”, skriver Villaägarnas samhällspolitiske chef Håkan Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.