”Om man gör ett bra jobb så är det rimligt att man efter ett tag får samma lön” säger bulgariske takläggaren Anatolin Michiv. Foto: SVT

Takläggaren Anatolin ger tummen upp till EU-förslaget

Uppdaterad
Publicerad

EU-förslaget om rätt till lika löner som inhemska arbetare uppskattas av bulgariske takläggaren Anatolin Michiv som gärna vill jobba utomlands, kanske i Sverige. Men han tror också att det kan skrämma bort östeuropeiska företag som i dag konkurrerar med lägre löner. – Ja, alldeles säkert. För företagens vinster kommer att minska, säger han.

Vi träffar honom efter hans arbetsdag vid en byggarbetsplats i centrala Sofia. Han är eftertraktad specialist, och tjänar därför mer än de flesta här. Runt 7.000 kronor i månaden.

– Det finns gott om jobb för de som är duktiga. Många byggnadsarbetare har ju rest utomlands, så det är inte så många kvar.

#delateuropa

Kan tjäna 3.000 i månaden

De minst kvalificerade på samma bygge som honom kan tjäna mindre än hälften, runt 3.000 kronor i månaden, berättar han. Bulgarien har i dag det lägsta löneläget i hela EU. Även om utländska arbetare som stationeras i ett annat EU-land i dag bara har rätt till lägstalönen där, är detta ändå betydligt mer än på många östeuropeiska byggarbetsplatser. Anatolin skulle tjäna minst 3-4 gånger så mycket i Sverige. Men med en niomånaders bebis hemma, får utlandsjobb vänta.

– Jag har blivit erbjuden jobb i både Tyskland och Frankrike. Men det är inte så lätt med familjen just nu, säger han medan han kör oss förbi ett av centrala Sofias stora kontorsbyggen.

På ett kontor en bit därifrån jobbar Strahil Kotsev. Han är vd på stålbyggnadsföretaget Metalstroy som haft uppdrag i Helsingborg. Som mest hade de tolv arbetare utstationerade där. Framför honom ligger en pärm från Svenska Byggnadsarbetareförbundet, på svenska.

– Jag är inte säker på om vi skulle ta uppdrag igen i Sverige. Jag vet inte om vi kan vara lönsamma där, säger han.

Höjda personalkostnader

Kostnaderna för personalen blev högre än företaget räknat med när de var tvingades följa fackets kollektivavtal. Å ena sidan är han positiv till ifall EU-förslaget leder till tydligare regler för vilka kostnader och vilken lön de måste betala utomlands. Men å andra sidan är han rädd att krav på lika lön för de bulgariska arbetarna kommer göra det olönsamt att skicka folk upp till byggen i Sverige.

– Jag har tänkt tanken att det skulle bli billigare för oss att anställa svenskar i stället. För då slipper vi kostnaderna för resa och logi, säger Strahil Kotsev.

– Om man gör lönerna lika så blir det dyrare för oss att skicka arbetare härifrån än att ta någon från Sverige, fortsätter han.

”Inte rättvist”

Takläggaren Anatolin Michiv tycker i grunden att EU-förslaget är bra, även om det skulle leda till färre utlandsuppdrag för östeuropéer. Han förstår inte varför bulgarer ska tjäna mindre än svenskar om de gör samma jobb på samma arbetsplats.

– Det är inte rättvist. Vi är inte annorlunda än ni. Visst kan jag förstå att man kan börja med lägstalönen om man inte kan språket. Men om man gör ett bra jobb så är det rimligt att man efter ett tag får samma lön, säger han och ler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#delateuropa

Mer i ämnet