Talmannen: Ingen ny omröstning före jul

Uppdaterad
Publicerad

Talmannen Andreas Norlén vill lösa regeringsfrågan vid den tredje statsministeromröstningen, men det kommer inte ske före jul.
– Jag beklagar det, säger han på onsdagen.
Nästa omröstning sker istället den 16 januari.

Det kommer inte att bli en ny statsministeromröstning innan jul, säger talman Andreas Norlén under en presskonferens på onsdagen. Istället ska riksdagen rösta om en ny statsministerkandidat 16 januari. Om det misslyckas vill Andreas Norlén få till även en fjärde statsministeromröstning under januari och, om också det misslyckas, utlysa nyval som troligen skulle hållas i april.

– Ett extra val skulle vara en stor besvikelse för svensk politik i allmänhet, och för partiledarna och mig i synnerhet, säger Norlén och tillägger att det skulle kunna leda till att företroendet för partierna och valsystemet skadas allvarligt.

Behöver mer tid

Talmannen har haft fortsatta samtal med partierna sedan den misslyckade omröstningen om Stefan Löfven, men han upplever inte att man kommit så pass långt i förhandlingarna att det är någon mening att hålla en omröstning innan julledigheten, eller fortsätta förhandlingarna under julen.

– Att ha riksdagen samlad under den här tiden ser jag inte någon poäng med, säger Norlén.

– Det har redan gått lång tid – men en stor del av hösten präglades av att i princip inga positioner förflyttades, och inga sakpolitiska förhandlingar ägde rum. Därför efterfrågar många, trots allt, mer tid.

Kristersson och Löfven ska avrapportera

Istället ska Ulf Kristersson och Stefan Löfven båda få ett par veckor att samla stöd för sina egna kandidaturer. Norlén understryker att det största ansvaret vilar hos de två, då de uttryckt att de vill bli statsminister.  Han vill ha delrapporter av dem över telefon den 28 december och den 4 januari, och en slutrapport den 10 januari.

– När vi nu står inför en tredje omröstning vill jag helst se att den genomförs med en kandidat som kan bli vald, säger Andreas Norlén.

– Det måste vara slut med resultatlösa diskussioner. Nu krävs konkretion, konstruktivitet och kompromisser.

Talmannen utesluter inte att andra partiledare skulle kunna föreslås som statsminister, men tror inte det är troligt.

– Det är mycket osannolikt att det skulle bli någon annan än Stefan Löfven eller Ulf Kristersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet