Foto: Pontus Lundahl/TT

Ulf Kristerssons svar på Allianskritiken: ”Vi är en liberal verkstad”

Uppdaterad
Publicerad

När Ulf Kristersson håller jultal ligger mycket av fokuset på regeringsbildningen, där M-ledaren poängterade den fortsatta samhörigheten med L och C.
– Vi är en liberal verkstad, säger han.

Under sitt tal berörde Ulf Kristersson kriminaliteteten, utanförskapet och jämlikheten, och meddelade att Moderaterna nu ska inleda ett arbete med ett idéprogram där Moderaternas värderingar ska tolkas på nytt.

– Det behövs för att alla människor i vårt land fattar vad vi är, varifrån vi kommer och vart vi är på väg. En del tror att liberalism inte kan samsas med konservatism, att frihet står mot ordning, individualism mot gemenskap, öppenhet mot sammanhang, nyfikenhet mot tradition. Men de har helt enkelt fel.

”Vi är liberalkonservativa”

Han slog fast att Moderaterna är ett konservativt parti.

– Vi är nyfiket optimistiska om framtiden, men vi har respekt för historiens många lärdomar. Vi är helt enkelt liberalkonservativa, och den som inte vill förstå det, och de som skräms med, eller nu fantiserar om ett nytt konservativt block i svensk politik, har inte fattat något.

I sitt tal påpekade Ulf Kristersson hur Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven kritiserat den Moderaternas och Kristdemokraternas budget, som riksdagen antagit.

– Stefan Löfven kan prata hånfullt om vår budget, men det är vår budget som nu stärker Sveriges försvar på riktigt, sa Ulf Kristersson.

Tror fortfarande på Alliansen

Han ägnade en stor del av sitt tal för att prata om hur hans parti både drivit på, och samverkat med de andra borgerliga partierna.

– En del tror att en socialdemokratisk regering är enda garanten för en liberal politik. Det tror inte jag.

Moderatledaren avslutade sitt tal med att säga att han fortfarande ser på sitt parti som regeringsbildare.

– Och jag tror och hoppas att vi efter 40 års borgerlig samverkan och 14 års gemensam Allians kommer hitta former för nästa regering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet