Talman Andreas Norlén och S-ledaren Stefan Löfven Foto: Anders Wiklund, TT

Norlén har talat med Löfven om regeringsbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Talman Andreas Norlén har samtalat med Stefan Löfven (S) om regeringsbildningen under fredagen. Senare under kvällen pratade han även med Ulf Kristersson (M).

”Som nämnts tidigare kommer jag att få mer formella återrapporteringar den 10 januari. Samma dag kommer även Valmyndigheten rapportera till mig angående de praktiska förutsättningarna för ett eventuellt extra val. Jag kommer att hålla en avslutande talmansrunda den 14 januari innan mitt förslag till statsminister läggs fram för riksdagen, enligt de datum jag tidigare har aviserat”, skriver talmannen.

S redo att kompromissa

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven säger i en skriftlig kommentar till TT att ”Socialdemokraterna är fortsatt beredda att kompromissa för att bilda en regering i mitten av svensk politik”.

Löfven tillägger att de kommande dagarna blir avgörande.

”Den kommande veckan måste alla partier anstränga sig till det yttersta för att Sverige så snart som möjligt ska få en handlingskraftig regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna.”

M: ”Står till förfogande”

Under fredagskvällen pratade talmannen med Ulf Kristersson (M), som i ett skriftligt meddelande till SVT skriver att han ser fram emot fortsatta samtal under den kommande veckan.

”Moderaterna står fortfarande till förfogande för att leda en regering som tar tag i Sveriges problem och tar vara på våra möjligheter. Och det förutsätter en borgerlig politik. Jag ser fram emot fortsatta konstruktiva samtal under nästa vecka.”

C deltar i samtal

Centerpartiet har inget nytt att tillägga efter dagens samtal, utan hänvisar istället till gårdagens kommentar från partisekreterare Michael Arthursson.

”Vi deltar naturligtvis i samtal för att medverka till en lösning som är den bästa möjliga för Sverige utifrån det läge vi befinner oss i. Fler partier måste ta ansvar för att detta ska vara möjligt”, skrev han.

Inför samtalet kommenterade Liberalerna att man ”inte hade något nytt att tillföra kring regeringsfrågan”.

”Tagit del av deras bedömningar”

Den första avrapporteringen skedde den 28 december. Talmannens besked efter det var att han pratat med kandidaterna och ”tagit del av deras respektive bedömningar av processen som gäller regeringsbildningen”.

Nästa statsministeromröstning som även blir den tredje i ordningen, är planerad till onsdagen den 16 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet