Socialdemokraternas Stefan Löfven har fått två veckor på sig att försöka bilda en regering. Foto: Janerik Henriksson, TT

Löfven om uppdraget: Kommer att kräva ödmjukhet och kompromisser

Uppdaterad
Publicerad

Det kan ta tid innan Sverige har en ny regering. Det sade Stefan Löfven (S) efter att han i dag fått uppdraget av talmannen att försöka bilda en ny regering.

– Det kommer att kräva ödmjukhet och kompromisser av alla parter, sade Löfven, som nu fått två veckor på sig av talmannen för sitt sonderingsuppdrag.

Löfven får, precis som Ulf Kristersson fick, två veckor på sig att sondera möjligheterna för en ny regering. Uppdraget är brett.

– Det enda kravet jag har ställt är att det ska vara en regering som kan tolereras av riksdagen, sade talmannen Andreas Norlén efter att han haft samtal med partiledarna under förmiddagen.

Regeringsbildningen

”Kräver ödmjukhet och kompromisser”

Stefan Löfven började med att varna för att sonderingarna kan komma att ta tid.

– Det kommer inte att klaras upp med några snabba ryck, sade han på en pressträff.

Han sade sig också ha förståelse för att den som är otålig och tycker att regeringsbildningen tar onödigt lång tid.

– Jag förstår att människor är irriterade och vill att detta snart ska vara avklarat men vi måste se till komplexiteten.

Han upprepade att han helst vill se ett blocköverskridande regeringssamarbete ”i mitten av svensk politik”.

– Det kommer att kräva ödmjukhet och kompromisser av alla parter.

Talmannen Andreas Norlén konstaterade på sin pressträff att läget är fortsatt låst.

– Partierna måste börja aktivt föra svåra samtal först internt och sedan med varandra för att den här processen ska leda framåt, annars kommer Sverige inte att få en ny regering.

Ska samtala med partiledarna

Löfven sade också att han ska kalla partiledarna för de rödgröna och för de borgerliga partierna till separata samtal den närmsta tiden.

Sverigedemokraterna kommer inte att kallas till samtal.

– Det är inte aktuellt med samarbete eller samtal med Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet