Talmannen Andreas Norlén har bjudit in riksdagens sju partier, förutom Moderaterna, till samtal om vem som ska få det nya sonderingsuppdraget. Foto: TT

Talmannen träffar partiledarna – här är tiderna som gäller

Publicerad

Moderatledaren Ulf Kristersson har tillfälligt gett upp försöket att bilda regering. Vem som står näst på tur väntas avgöras under måndagen då talmannen Andreas Norlén åter har bjudit in till samtal.

Under dagen kommer de övriga partiledarna från riksdagens sju partier att träffa talmannen och diskutera vem som de tror är bäst lämpad att ta över sonderingsuppdraget efter Ulf Kristersson.

– Jag är mån om en väl förankrad process och har därför kallat till nya samtal med partiföreträdarna, säger talman Andreas Norlén, i ett pressmeddelande på riksdagens hemsida.

Anledningen till att moderatledaren Ulf Kristersson inte bjuds in är för att Norlén redan talat med honom under söndagen.

Här är tiderna som gäller under dagen:

  • 09.30 Socialdemokraterna
  • 10.05 Sverigedemokraterna
  • 10.40 Centerpartiet
  • 11.15 Vänsterpartiet
  • 11.50 Kristdemokraterna
  • 12.25 Liberalerna
  • 13.00 Miljöpartiet

När talmannen samtalat klart med partiledarna kommer Norlén att överlägga med de vice talmännen. Efter det kommer han att informera statschefen, alltså kung Carl Gustaf, om vem han föreslår ska få sonderingsuppdraget efter Kristersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet