Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ber talmannen politiker att tänka på språket i kammaren. Foto: Jessica Gow//

Talmannen avbröt debatt: Man får inte tala hur som helst

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagens partiledardebatt var det flera av politikerna som glömde hur man tilltalar varandra på rätt sätt, och till slut fick talman Andreas Norlén nog:

– Direkta tilltal mellan talarna, som att till exempel säga ”du” eller ni”, bör inte förekomma, avbröt han.

SVT har pratat med Mats Danielsson, expert på bemötande och tidigare kommunfullmäktiges ordförande i Eksjö för Moderaterna, om varför det är så viktigt att just tala rätt.

– Riksdagen är Sveriges högsta beslutade organ, och det är inte att man är högfärdiga mot varandra, utan att man har respekt för ämbetet. Det är ämbetet man hälsar på, inte personen. Talmannen ber endast ledamöterna att respektera ämbetet, säger han.

Varför tror du att partiledarna glömde av sig?

– Jag tror att det hände på grund av hetluften. En ny regering är tillsatt och det är mycket att tänka på. Jag tror även att samtliga vill visa framfötterna och då blir det hett i debatten och man tappar bort etiketten litegrann.

Är det vanligt att talmannen går in och avbryter såhär?

– Jag tror inte det – nu är det mycket för många och jag tror att Andreas Norlén ville sätta ribban. Han visar de nya vilken nivå han tänker hålla. Talmannen vet var skåpet ska stå, säger Danielsson.

Se hela talmannens påminnelse till partiledarna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.