Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är systemhotande brottslighet”, säger kammaråklagare Ann Lidén. Foto: SVT

Tandläkare misstänks ha lurat till sig miljoner genom fejkade besök

Uppdaterad
Publicerad

Genom påhittade besök misstänks två tandläkarmottagningar i Stockholm ha lurat till sig nästan åtta miljoner kronor från Försäkringskassan. Nu åtalas två män misstänkta för grovt bedrägeri.

Enligt åtalet har mottagningarna begärt ersättning för 6 200 patientbesök som aldrig ägt rum under åren 2021-2022. På så sätt har det betalats ut 7,8 miljoner kronor i felaktiga tandvårdsbidrag från Försäkringskassan till mottagningarna.

– Vi ser det här som en väldigt allvarlig brottslighet, det är systemhotande och vårt välfärdssystem som utnyttjas, säger Ann Lidén, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Mottagningarna misstänks ha sökt efter personer som inte använt sitt tandvårdsbidrag och utnyttjat deras identiteter . I samtliga fall rör det sig om äldre personer spridda runt om i landet och som oftast inte upptäckt att deras bidrag använts.

Många besök på julafton

Många av besöken har också rapporterats på udda tider, som helger och helgdagar. Bland annat julafton 2021 där man fått ersättning för 37 patienter som ska ha besökt mottagningen under eftermiddagen.

– Elva av dem var 96 år eller äldre vid de påstådda besöken, säger åklagare Ann Lidén.

De misstänkta sitter häktade och har under utredningen nekat till brott. Åtalet omfattar även grova bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott genom att pengar från den misstänkta brottsligheten investerats i en restaurang. Utöver brottsvinsterna kommer åklagarna yrka på en företagsbot på sju miljoner kronor.

Försäkringskassan: ”Bra att de lagförs”

Försäkringskassan kräver årligen tillbaka runt 40 miljoner kronor i felaktigt utbetalade tandvårdsstöd. I en mindre del av dessa misstänker myndigheten att det rör sig om medvetna bedrägerier.

De aktuella mottagningarna som åtalet gäller har sedan tidigare fått återkrav och stängts av från systemet.

– Det är oerhört allvarligt och ett helt oacceptabelt missbruk av tandvårdssystemet så vi är glada, det är bra att de lagförs säger Joakim Rådeström, områdeschef för tandvård vid Försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.