Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att människor med friska tänder springer till tandläkaren för ofta tar resurser från dem med störst behov, anser Anna-Carin Dahlgren, tandvårdsdirektör i Region Östergötland. Hör mer i klippet ovan. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Tandvårdsdirektören: ”Många springer för ofta hos tandläkaren”

Publicerad

Att besöka tandläkaren en gång om året kan vara alldeles för ofta, för dem med friska tänder. Regionen styr bara över Folktandvården, men om de privata tandläkarna hade samma ansvar, så skulle vi inte ha någon tandläkarbrist menar regionens tandvårdsdirektör.

– Idag tar folk med god tandhälsa resurser från dem som bättre behöver vård, säger Region Östergötlands tandvårdsdirektör Anna-Carin Dahlgren.

När det gäller köerna så hanterar Folktandvården nu liksom alltid, alla med akuta behov, säger Anna-Carin Dahlgren.

– Men precis som tidigare hinner vi inte med friska vuxna med relativt friska tänder.

Hon är glad över en revidering i tandvårdslagen som börjar gälla i år.

– Förut gick barn alltid före, oavsett behov, dvs ett frisk barn gick före en vuxen med stora behov. Nu gäller i stället att de med de största behoven ska gå först.

Många kommer för ofta

Kvalitetsregistret som både offentliga och privata vårdgivare rapporterar till visar att oavsett man är sjuk eller väldigt frisk så kommer man med ungefär samma intervall till tandläkaren. I dagsläget har regionen bara möjlighet att styra över Folktandvården.

– Jag skulle vilja att vi även fick ta hjälp av de privata vårdgivarna, för då skulle våra gemensamma resurser räcka till. Så fungerar det till exempel i primärvården, men så ser inte lagstiftningen ut inom tandvården.

Fördelningen Folktandvård – privata tandläkare

I vuxentandvården väljer 60 procent privata tandläkare medan 40 procent finns hos folktandvården.

Den kostnadsfria barn- och ungdomstandvården har nyligen byggts ut till 23 års ålder. Det innebär 30 000 fler barn och unga i länet som ska tas om hand. Nästan 90 % av dem använder Folktandvården.  De har fritt vårdval, men om de inte väljer är det folktandvården som har sistahandsansvaret.

2017 var det 86 000 barn och ungdomar i den kostnadsfria tandvården. 2021-2022 är det 117 000.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.