Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Shehed Musa är en av de tandläkare som jobbar två dagar i Åtvidaberg. I videoklippet ovan kan du höra hennes tankar om att arbeta på det viset. Foto: SVT

Tandläkarbrist i Sverige: Åtvidaberg behöver anställa – saknar sökande

Uppdaterad
Publicerad

I Åtvidaberg arbetar två stycken tandläkare, men inte heltid och de behövs på andra kliniker också. Precis som på många andra håll i Sverige är det brist på tandläkare.

– Vi är färre som arbetar med tandvård i dag. Det är färre som söker våra tjänster och det är färre som vill jobba på mindre orter, säger Britt-Marie Jarkiewicz, klinikchef på Folktandvården i Åtvidaberg.

Problemet finns över hela Sverige. I Åtvidaberg skulle kliniken egentligen kunna anställa tandläkare på två fasta tjänster, men sökande saknas.

Lösningen för Region Östergötland har blivit att låta den personal som finns arbeta på flera kliniker, men veckoarbetstiden är naturligtvis samma. Följden har blivit att Åtvidaberg har två tandläkare som arbetar två dagar vardera i den lilla orten i södra Östergötland. Resten av tiden arbetar tandläkarna i Linköping, där det också är personalbrist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åtvidaberg

Mer i ämnet