Domstolen ger Heidelberg Materials tillstånd att fortsätta bryta kalk- och märgelsten i File hajdar-täkten och märgelsten i Västra brottet, samt att uppföra anläggningar för sortering, krossning och transport av stenmaterialet. Tillståndet omfattar även rätt att leda bort inläckande dag- och grundvatten.
”Bolaget har på ett utförligt sätt redovisat miljökonsekvenserna av den planerade täktverksamheten. Ansökan innehåller information som gör det möjligt att överblicka hela tillståndstiden”, säger rättens ordförande rådmannen Inge Karlström i ett pressmeddelande.
75 procent av cementbehovet
Heidelberg Materials kalkbrytning på Gotland är en av Sveriges mest omdebatterade miljöfrågor. Företaget, tidigare känt som Cementa, ansökte om ett nytt 30-årigt tillstånd för att fortsätta bryta kalksten vid Filehajdar utanför Slite.
Efter att först ha fått ett 20-årigt tillstånd i första instans år 2020 revs beslutet upp av Mark- och miljööverdomstolen, vilket ledde till oro för cementbrist i hela landet. Slitefabriken står nämligen för cirka 75 procent av Sveriges cementbehov och därmed viktig för byggsektorn. Samtidigt är fabriken en av Sveriges största utsläppskällor av koldioxid, vilket gör frågan om framtida kalkbrytning extra känslig.
Kritik från miljörörelsen
Förhandlingarna i Mark- och miljödomstolen inleddes i början av året och motståndet är starkt, särskilt från miljöorganisationer och nätverket ”Rädda Gotlands grundvatten”. De varnar för att fortsatt kalkbrytning kan hota öns dricksvattenförsörjning.
Men mark och miljödomstolen ger nu alltså Heidelberg Materials rätt att fortsätta bryta kalk i ytterligare 30 år. Ett besked som välkomnas av byggföretagen.
– Det här är naturligtvis en lättnad och något vi hållit tummarna för. Det här påverkar hela svensk bygg- och anläggningsbransch, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen till SVT.
Domen är också viktig för den planerade storsatsningen på koldioxidinfångning vid Slitefabriken. Som om den blir verklighet kan minska Sveriges årliga koldioxidutsläpp med fyra procent.
Domen kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen.