13 procent av alla pensionärer söker inte tandvård trots att de behöver det, enligt en undersökning. Foto: TT

Tandvård för dyrt för många pensionärer

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var tionde pensionär söker inte tandvård trots att de behöver det. Hälften av dem avstår för att det är för dyrt.
– Det här ska inte behöva vara en klassfråga, säger Anna Werkelin Ahlin i Pensionärernas riksorganisation (PRO).

En ny Sifoundersökning visar att dryga hälften av de pensionärer som avstår från tandvård gör det av ekonomiska skäl. Det motsvarar 150 000 personer som alltså inte har råd att gå till tandläkaren.

– Det är ett jättestort problem, inte bara för pensionärers munhälsa utan för deras hälsa i stort. Allt mer forskning visar på samband mellan munhälsan och en rad allvarliga sjukdomstillstånd, som exempelvis olika hjärt- och kärlsjukdomar, säger Anna Werkelin Ahlin.

”Tandvården måste bli mer ekonomiskt tillgänglig”

PRO kräver nu att tandvården ska ingå i sjukvårdens ordinarie högkostnadsskydd. Det skulle betyda att man inte behöver betala högre avgifter än 1 100 kronor per år.

– Tandvården måste bli mer ekonomiskt tillgänglig, vi ser att det är betydligt färre som avstår övrig hälsosjukvård, säger Anna Werkelin Ahlin.

Här är PRO:s tips för dig som inte har råd med tandvård:

Diskutera insatserna med tandläkaren, kanske finns möjlighet att dela upp betalningen eller att välja en billigare insats.

Be om ett pris- och behandlingsförslag från en annan tandläkare.

Ta ett lån från en bank eller annan aktör.

Ansök om ekonomiskt bistånd hos socialtjänsten.

Källa: PRO

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer