Anders Tegnell: ”En nedstängning hade inte påverkat smittspridningen på äldreboendet”. Foto: Manuel Lorenzo, EPA, TT / SVT Morgonstudion

Tegnell: ”För tidigt för att jämföra länder”

Publicerad

Norges smittskyddschef Frode Forland hävdade i går att den snabba nedstängningen i landet är en förklaring till de låga dödstalen i covid-19 i landet. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell finns det flera anledningar till att dödstalen skiljer sig mellan Sverige och Norge.

– Vi står fortfarande kvar vid att det här är en väldigt komplex situation, säger Anders Tegnell i SVT:s Morgonstudion.

Norge har klarat sig bättre under coronapandemin med 265 avlidna jämfört med 5 851 i Sverige. Enligt Frode Forland, smittsskyddschef i Norge, är förklaringen den snabba nedstängningen av samhället i mars.

En snabb nedstängning innebar färre smittade i samhället, och därmed minskade risken för att coronaviruset skulle nå fram till äldre och riskgrupper, enligt Forland.

”För tidigt att jämföra”

Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det för tidigt för att jämföra Norge och Sverige.

– Vi står fortfarande kvar vid att det här är en väldigt komplex situation och det finns väldigt många anledningar till att det skiljer sig så mellan Sverige och Norge.

Anders Tegnell vill inte recensera de norska insatserna mot covid-19.

– Jag tycker inte att jag ska på något sätt recensera de norska insatserna men vi kan utifrån bedömniningen av de svenska insatserna vara klara på att vi inte tror att en nedstängning hade påverkat smittspridningen på äldreboenden, säger Anders Tegnell.

”Jämförbara med Holland”

I går sa du att Sveriges höga dödstal i förhållande till till exempel Norge skulle kunna bero på hur hårt influensan slagit mot länderna tidigare år. Det tillbakavisar många experter inklusive Fore Forland, håller du fast vid det du sa?

– Det här var från en artikel som publicerades nyligen där man pekade på 15 olika orsaker till varför Sveriges dödstal ser högre ut än i en del andra länder.

– De är väldigt jämförbara med till exempel Holland, som verkar ha en pandemi som mycket liknar vår, som inte liknar den norska utvecklingen. Där hade man också stora nedstängningar så jag tror verkligen att vi ska avvakta innan vi gör stora utvärderingar och jämförelser med olika länder. Och om den här artikeln hade fel, det får man diskutera med artikelförfattarna.

”Bättre förutsättningar”

Anders Tegnell ger även sin prognos om hösten och tror inte att ökningen kommer vara motsvarande den som inträffade tidigare under våren.

– Nej, vi har så mycket bättre förutsättningar att klara en ökning, vi har testning på plats, vi har en sjukvård som fungerar bra, vi har möjlighet att smittspåra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.