Frode Forland, smittskyddsdirektör på norska Folkehelseinstituttet diskuterar de norska och svenska strategierna i SVT:s Morgonstudion. Foto: SVT

Smittskyddschefen om Norges strategi: Vi slog till hårt

Uppdaterad
Publicerad

Förklaringen till de låga dödstalen i covid-19 i Norge var en snabb nedstängning av samhället med bra tajmning, enligt Frode Forland som är Norges motsvarighet till Anders Tegnell. – Hela samhället förstod att det var allvar, säger smittskyddschefen i SVT:s Morgonstudion

För första gången sedan coronapandemins utbrott har Norge en högre andel bekräftat smittade i befolkningen jämfört med Sverige under den senaste tvåveckorsperioden.  

– Vi har hamnat på ungefär samma nivå nu, de senaste talen visar att vi båda har en liten ökning igen. Men vi är ju jätteglada att Sverige är nere på en nivå som är ungefär samma som i Norge och att vi kan öppna gränsen igen. Men vi tycker att det är en hög nivå i Norge, säger han.

Ökningen beror på två regionala utbrott, ett som har spårats till festande studenter i Bergen och ett med ursprung i ett religiöst firande i Sarpsborg. Utbrottet i Sarpsborg är under kontroll men i Bergen sker en samhällsspridning som oroar.

– Vi förväntar oss små och stora utbrott under hösten och jobbar stenhårt med testning och karantän, säger Frode Forland.

Snabb effekt av nedstängning

Det är dock uppenbart att grannlandet hittills klarat sig betydligt bättre under pandemin med 265 avlidna jämfört med 5 851 i Sverige. Frode Forland tror att förklaringen är den snabba nedstängningen av samhället i mars.  

– Vi slog till hårt i mars och med bra tajming. Hela samhället förstod att det var allvar och vi fick en snabb effekt. Jag tror att det är förklaringen till att vi har färre döda i Norge än i Sverige. 

Snabb nedstängning innebar färre smittade i samhället, och därmed minskade risken för att coronaviruset skulle nå fram till äldre och riskgrupper, säger han. 

– Vi har ungefär samma nivå andel döda på äldreboenden och sjukhem som i Sverige, 50-60 procent. Om man håller trycket nere i samhället som sådant blir det färre som avlider på institutionerna.

Giesecke bad om ursäkt

Frode Forland har orsakat en del rubriker när han kritiserat de svenska experterna Anders Tegnell och Johan Giesecke och deras uttalanden om de norska och svenska strategierna. Men relationerna är goda säger han.  

– Giesecke är min tidigare chef och Tegnell  min goda kollega som jag möter på webbmöten varje vecka. Då är det okej att man kan diskutera strategin öppet. Och Johan har skickat en ursäkt på mejl för den tuffa tonen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.