Foto: TT

Norges folkhälsomyndighet: Därför dör färre här än i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det är sex månader sedan det första bekräftade fallet av covid-19 i Sverige. Line Vold, chef för smittskydd och beredskap på norska Folkhelseinstitutet, gästade SVT:s Morgonstudion för att svara på varför utvecklingen sett så annorlunda ut i vårt västra grannland.
– Det är svårt att se och för tidigt att dra några slutsatser kring det. Sedan är det svårt att se vad som har gjort att Sverige har så höga dödstal, säger hon.

Line Vold tillägger dock att norska myndigheter tidigt skickade en väldigt kraftig signal till befolkningen att det var allvar.

– Vi stängde frisörer, skolor och restauranger, det var restriktioner i kollektivtrafik. Det ledde ju till en kraftig minskning av kontakt mellan människor. Det ser vi när vi till exempel ser på mobildata, säger Line Vold.

– Det påverkade oss och epidemin och var antagligen en av anledningarna till att vi fick kontroll över situationen ganska snabbt, tillägger hon.

255 dödsfall i Norge

Line Vold säger även att man har lärt sig väldigt mycket under epidemin, och att man fortsätter lära sig.

– Det är viktigt att fortsätta lära sig. Vår strategi framöver är att vi har stärkt övervakningen och stärkt hanteringen på lokal nivå så att man kan göra saker där istället för nationellt, säger Line Vold.

Precis som Sverige, ska även Norge tillsätta en granskningskommitté som ska granska hur arbetet mot covid-19 har gått.

Hittills har Norge haft 255 dödsfall och 9 172 bekräftade fall av covid-19, medan Sverige har haft 5 739 dödsfall och över 80 000 bekräftade fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet