Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan smittan spridas, se tre möjliga scenarier. ”Vi kommer lägga restriktioner där vi ser spridningen”, säger Anders Tegnell. Foto: SVT

Tegnell: ”Om det behövs kan vi återinföra restriktioner”

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av coronaviruset kommer att fortsätta under hösten och vintern – frågan är bara hur omfattande den blir. När statsepidemiolog Anders Tegnell besökte Morgonstudion berättade han om Folkhälsomyndighetens tre nya scenarier.

Samtliga scenarier utgår från lyfta restriktioner. Det innebär ökad smittspridning under hösten och vintern, främst på grund av att det fortfarande finns hundratusentals svenskar som valt att inte vaccinera sig.

Men till skillnad från förra hösten, då Folkhälsomyndigheten grovt underskattade kraften i smittovåg två – har man i år tillgång till riktiga data och behöver inte gissa. 

– Sverige har varit jättebra på att vaccinera de äldre och allra sköraste, så slutsatsen är att sannolikheten för kraftigt ökat tryck på vården är liten, säger Anders Tegnell.

Riktade restriktioner

Samtidigt öppnar Tegnell för att vissa restriktioner och rekommendationer kan återinföras vid behov:

– Det viktigaste blir då att rikta restriktionerna mot just de sektorer i samhället där smittspridningen sker. Blir det efter en stor fotbollsmatch kan man lägga ett åskådartak igen, blir det på restauranger lägger man restriktionen där. Men stora allmänna nedstängningar tror vi inte på.

Sverige är just nu något av ett undantagsland i Europa, den enda världsdel där spridningen av covid-19 ökar. Inte minst i Baltikum och Finland.

– Vi håller koll på våra grannländer och försöker förstå vad som skulle kunna hända även i Sverige.

Se mer om de olika smittspridnings-scenarierna i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer