Tegnell om julen: ”Antikroppar är inget kvitto”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Tegnell håller fast vid sitt budskap om julen: Umgås med så få som möjligt.

Rådet gäller även de som har antikroppar.

– Antikroppar är inget kvitto på att man kan göra hur som helst, sa Tegnell i SVT:s Morgonstudion på fredagsmorgonen.

Julen närmar sig med stormsteg och många ställer sig frågan: Vilka får jag träffa?

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell råder samma råd som tidigare. Begränsa dina sociala kontakter så mycket som möjligt och umgås inte med personer som du vanligtvis inte träffar.

Coronapandemin

Även de med antikroppar ska vara försiktiga

Att man har antikroppar innebär inte att man kan fira som vanligt, förklarade Tegnell när han svarade på tittarnas frågor i SVT:s Morgonstudion.

– Antikroppar är inget kvitto på att man kan göra hur som helst. Det är viktigt att alla visar hänsyn och håller ned sina kontakter.

Inga särskilda råd för utlandsgäster

När det gäller gäster från utlandet kom inga nya besked från statsepidemiologen, som menar att man måste begränsa sina kontakter till att omfatta en liten sfär med personer.

– Vårt allmänna råd är att inte ha umgänge med personer som man inte träffar annars. Om de kommer från utlandet spelar mindre roll, sa Anders Tegnell.

Det säger Folkhälsomyndigheten om antikroppar

I Folkhälsomyndighetens vägledning från den 26 november står följande:

”Genomgången infektion bedöms innebära minskad risk att själv smittas och därmed minskad risk att föra smittan vidare till andra i samhället. Observera att varje person alltid behöver göra en egen bedömning samt fortsatt följa de allmänna råden om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 i samhället.”

Hur länge antikropparna finns kvar i kroppen är inte fastställt.

Enligt Forskaren Marcus Buggert på Karolinska institutet kan man dock föra smittan vidare, även om man haft antikroppar. Bland annat genom att föra vidare smitta som finns på handtag eller andra kontaktytor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet