Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Anders Tegnell kommentar till att WHO bedömer att Sverige riskerar hög belastning på intensivvården fram till mars. Foto: Anders Wiklund/TT

Tegnell om WHO:s bedömning: Vet inte vad de grundar den på

Uppdaterad
Publicerad

WHO gjorde i tisdags bedömningen att en fjärde våg av covid-19 kan komma att skörda runt två miljoner liv runt om i Europa i vinter. Samt att Sverige riskerar hög belastning på intensivvården ända fram till mars 2022. Något som statsepidemiologen Anders Tegnell tillbakavisar under en intervju med SVT.

– Jag vet inte riktigt vad de grundar den på.

Samtidigt som socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i morse konstaterade att en tredje dos är att rekommendera, dementerar Anders Tegnell att en annalkande fjärde våg kommer slå alltför hårt mot landet.

– Visst, det kommer vara ett ökande tryck på intensivvården igen, men inte på de nivåer vi har sett tidigare.

Vaccinera mera

Man ser redan en ökad smittspridning i Europa, inklusive Sverige. Tegnell förklarar att de vacciner vi har är ”fantastiskt bra” på att skydda mot allvarlig sjukdom – med sjukhusvård som följd – men inte lika effektiva på att stoppa smittspridningen.

Men för att det just inte ska bli en överbelastning på intensivvården, står Tegnell fast vid vad som sagts tidigare:

– Den viktigaste åtgärden är att vaccinera. Att man ser till att så många som möjligt får minst två, men helst tre doser, framförallt bland de äldre och de med andra sjukdomar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet