Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Får man gå ut och dansa – Anders Tegnell svarar Foto: Pontus Lundahl / Åsa Westerlund/ TT

Krogdansens vara eller icke vara – Tegnell reder ut

Uppdaterad
Publicerad

Lättade restriktioner innebär inte fritt fram för krogdans. Det slår statsepidemiolog Anders Tegnell fast i SVT:s Morgonstudion.

– Det är inte möjligt att bedriva dans med det regelverk som finns, säger han.

Under sommaren har det kommit in flera rapporter om krogträngsel runt om i landet. SVT har tagit del av bilder och videor på klubbliknande förhållanden på restauranger och uteserveringar. Flera av gästenar tycks ha glömt pandemin och både trängs och dansar – men Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell betonar att regler och rekommendationer fortfarande gäller.

– På restauranger ska man sitta ner och bli serverad. Det ska inte vara någon trängsel. Det är ett ansvar både hos dem som driver restaurangen och de som är där, säger han i SVT:s Morgonstudion.

”Man ska inte försöka hitta kryphål”

Enligt Tegnell är dans omöjligt att tillåta om verksamheterna ska följa aktuella rekommendationer och råd.

– Man är ofta nära varandra i trånga miljöer när man dansar. Dessutom ofta inomhus, säger Tegnell.

Många tycker att det har varit svårt att hänga med i vilka regler och rekommendationer som gäller. Har Folkhälsomyndigheten och regeringen varit tillräckligt tydliga?

– Jag tycker inte man ska försöka hitta kryphål i det här för att göra saker som vi egentligen vet är fel. Vi alla är medvetna om att vi inte ska vara nära varandra under långa tider, speciellt inte personer som vi inte känner, säger Tegell.

Hör statsepidemiologen reda ut regler och rekommendationer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer