Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vad gäller egentligen för krogar och restauranger? Här reder vi ut reglerna! Foto: Stefan Jerrevång/TT/SVT

Löningshelg och lättade restriktioner – det här gäller på krogen

Uppdaterad
Publicerad

Nu väntas den första löningshelgen sedan flera restriktioner för kroglivet lättade i början av juli. Men för den som planerar att dricka något svalkande på krogen finns det fortfarande en del regler att följa. Programledare Kristoffer Fransson går igenom vad som gäller i SVT:s Morgonstudion.

Den 1 juli lättades flera av restriktionerna för serveringssställen. Nu gäller bland annat detta:

• Det finns inga regler för hur många som får sitta tillsammans utomhus. Inomhus får man max vara åtta personer per sällskap/bord.

• Det ska vara minst vara en meter mellan borden.

• De begränsade öppettiderna har slopats. Nu är det samma öppettider som innan pandemin som gäller.

Mingel och dans

Ätande och drickande måste ske sittande och man får inte gå på nattklub. Men vad som gäller kring spontandans som uppstår på uteserveringar är inte helt reglerat- och inte helt enkelt.

Tillsynen för serveringsställen ansvarar varje kommun för och reglerna utgår från att man måste sitta på sin plats med mat och dryck. Så här förklarar Monika Gerdhem, avdelningschef på Miljöförvaltningen i Stockholms stad:

– Det är klurigt. I princip går dans bra om man inte äter och dricker samtidigt och så länge det inte är trångt. Det är inte förbjudet att stå upp och prata och inte heller att röra sig till musik, men man ska hålla avstånd. Våra föreskrifter säger att serveringsställen är skyldiga att motverka trängsel, det gäller även om det uppstår utomhus.

– Skulle jag se 10-15 personer som rör sig tätt med varandra så skulle jag förbjuda det direkt. Det handlar om att hålla avstånd och ta eget ansvar, säger hon.

”Sittande förtäring som gäller”

På utomhusrestaurangen Ön på Långholmen i Stockholm välkomnar man de lättade restriktionerna och räknar med att det kommer bli fulsatt till helgen.

Vad gör ni om någon börjar spontandansa?

– Det får man inte göra, det är sittande förtäring som gäller. Vi jobbar med en vaktfirma som har i uppgift att cirkulera på området och se till att folk sköter sig, men jag tycker våra gäster har hållit sig väldigt bra än så länge, säger Albin Wessman, restaurangägare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer