Coronaviruspandemin blev värre än Anders Tegnell någonsin kunde ana, berättar han i Sommar i P1. I Morgonstudion berättade Anders Tegnell hur det mediala trycket som har påverkat honom under våren. Tyvärr är ljudet inte av bästa kvalité eftersom den gjordes via telefon från kollektivtrafiken. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Tegnell: ”Som om världen blev galen”

Uppdaterad
Publicerad

Anders Tegnell har gått från anonym tjänsteman till en av världens mest kända statsepidemiologer. I sitt ”Sommar i P1” berättar han om kändisskapet, den svenska strategin för att bekämpa coronaviruset och att pandemin är långt ifrån över.

Anders Tegnell, 64, har varit statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten sedan 2013. Före våren 2020 var det en ganska anonym roll, men sedan dess har mycket förändrats. I sitt sommarprat berättar han om hatet och kritiken som övergick till förvånande uttryck för beundran.

– Att bli avbildad som tatuering kändes inte alls okej för en som har jobbat med att förhindra smittsamma sjukdomar i stora delar av sitt liv, säger Tegnell i programmet.

Ansiktet utåt

Runt om i världen har Tegnell blivit ansiktet utåt för den svenska strategin i coronapandemin. I mars togs beslutet att gå från att stoppa coronaviruset att komma till Sverige till att minska effekterna av viruset, vilket Tegnell beskriver som en klassisk modell för pandemibekämpning.

– Men då var det som om världen blev galen och allt det vi hade diskuterat verkade helt bortglömt. Land efter land stängde sina gränser och stängde ner sina samhällen totalt.

Insatsers bieffekter

Coronaviruset är oförutsägbart och det är svårt att veta vilka metoder som har bäst effekt, säger Tegnell. Men en sak som många tycks glömma är att insatser mot pandemin kan ha negativa effekter.

– Vi vet till exempel att det är negativt att inte få träffa andra, det skapar ensamhet. Att par isolerar sig ökar risken för kvinnomisshandel. Att inte arbeta och vara arbetslös ökar kraftigt risken för många sjukdomar på sikt. Att stänga skolor är det mest uppenbara exemplet. Barn som inte går i skolan förlorar ett socialt sammanhang, missar skolmåltider och riskerar att inte få giltiga slutbetyg. Faktorer som kraftigt påverkar deras chanser att leva liv med god hälsa.

I Sommar i P1 berättar Tegnell om första gången han fick höra om det nya coronaviruset, i Spanien där han firade nyår.

– Ett nyårsfirande som jag efteråt kan fundera på om det kommer att gå till historien som det sista vi firar på detta sätt.

Då kände Tegnell ingen oro, men situationen i världen blev värre än han kunnat ana.

– Nu har vi en förfärlig situation med tusentals döda i Sverige, hundratusentals döda i världen runt om oss, och det bara fortsätter att öka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.