Tegnell: Stor risk för tredje våg om kontakterna inte hålls nere

Uppdaterad
Publicerad

Smittläget i Sverige har under de senaste veckorna förbättrats – men om inte restriktionerna följs kan kurvorna börja pekat uppåt igen.

– Det finns en stor risk för en tredje våg om vi inte håller i ordentligt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff om coronavirusets utveckling.

Situationen vad gäller covid-19 har förbättrats i Sverige. De senaste veckorna har det skett en positiv utveckling som nu verkar ha stannat av något, meddelar statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens myndighetspressträff.

Risken för en tredje virusvåg i Sverige är dock hög om restriktionerna i samhället inte följs.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram tre olika scenarier för hur smittspridningen kan se ut under våren beroende på hur mycket kontakter vi har.

Tre olika scenarier

I det första scenariot fortsätter nedgången som vi nu ser, vilket bygger på väldigt låga kontaktnivåer. I det andra scenariot utgår man från att kontakterna återgår till det läge som rådde under hösten.

– I så fall kommer nedgången att stanna av. Och då kommer antalet fall att ligga kvar på en ganska hög nivå. De nya virusvarianterna kommer inte heller i det här scenariot att slå igenom, säger Tegnell.

Det tredje scenariot utgår från att kontakterna ökar ytterligare, vilket betyder en kraftigare tredje våg av viruset.

– Och den kan tänkas börja relativt snart, i så fall, redan om någon eller några veckor. I så fall kommer också den nya virusvarianten att snabbare slå igenom, säger Tegnell.

Ålder sänks till 65

Hittills har drygt 276 000 eller tre procent av befolkningen vaccinerats mot covid-19, men enligt Tegnell är andelen högre i äldre åldersgrupper.

– Vi har i stort sett klarat av fas 1 nu, och i nästa fas har vi ändrat lite genom att vi har sänkt åldern till 65 år, eftersom data från andra länder visar att man redan vid 65 år har en ganska ordentligt ökad risk för att bli allvarligt sjuk, säger Tegnell.

Virus bär på enzymer som kopierar virusets egna arvsmassa. Enzymerna gör fel ibland och då uppstår mutationer.

De flesta mutationer innebär en nackdel för viruset, och gör att det fungerar sämre. Sådana avkommor dör ut, då de inte leder till nya infektioner.

Om mutationen i stället har en överlevnadsfördel jämfört med andra varianter kommer den att spridas lättare och kan i vissa fall ta över i smittspridningen.

Sars-cov-2 har relativt svårt att mutera jämfört med många andra virus, som till exempel säsongsinfluensan, hiv eller hepatit c.

Det beror på att coronavirusets enzymer har en slags korrekturläsningsförmåga. Om en mutation uppstår försöker enzymet korrigera det. Men ibland slinker det igenom mutationer ändå.

Källa: Matti Sällberg, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet