Foto: SVT

Tegnell: ”Var inte med på after work”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen fortsätter att öka i Sverige. Nu uppmanar statsepidemiolog Anders Tegnell till bojkott av after work.

– Försök jobba hemma, ännu viktigare: var inte med på after work efter jobbet, det stora budskapet är att undvika de sociala sammanhangen. Det är där vi tydligt ser att smittspridningen ökar, säger Tegnell på pressträffen. 

Uppsala kan bli först med lokala restriktioner i Sverige. Den ökade smittspridningen i Uppsala tros bero på bland annat fritidsaktivteter.

– Vi har sett problemen kopplade till fester, studenter, men även after work. Det finns smittspridning kopplat till träningsanläggninar. Vi ser även att fikarummen är ett problemområde, sa Mikael Köhler till SVT Uppsala.

Restriktionerna funkar uppenbarligen inte

I Europa börjar allt fler länder skärpa restriktionerna vad gäller utelivet, men det är inte aktuellt i Sverige – i alla fall inte i nuläget.

– Nu i första hand börjar vi alltid med att försöka få en större förståelse om de restriktioner vi har på plats. Och om de inte verkar fungera och det är ganska uppenbart att de inte gör, eftersom det uppenbarligen pågår ganska mycket fester. Och får vi inte effekt på det så får vi förstås fundera på andra sätt att minska de här kontaktytorna, säger statsepidemiolog Anders Tengell till SVT.

”Effektiva motåtgärder hela tiden”

Smittspridningen ökar i hela Sverige, på iva har patienter nästan fördubblats på kort tid, från 16 stycken förra månaden till 30 i dag. Men på frågan om vi är i andra våg svarar Anders Tegnell bestämt “Nej”. Och vad som krävs för att säga att vi är i en andra våg motiverar Tegnell så här:

– Jag vet inte hur viktigt det är att kunna säga, vi måste hantera smittspridningen hela tiden. Det gäller att ha effektiva motåtgärder hela tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.