Tegnell, i mitten i bild, trycker hårt på vikten av att man fortsätter följa de rådande riktlinjerna om handhygien och social distansering. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/TT

Tegnell: ”Vi får oroande rapporter om utelivet”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen rapporterades 40 nya dödsfall i covid-19 i Sverige – totalt har 1 580 personer nu avlidit. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är kurvorna i landet fortsatt flacka, men han inskärper vikten av att fortsätta följa regler och riktlinjer för hålla talen nere.

– Vi börjar få en del oroande rapporterar från runt om i landet att utelivet börjat bli trångt igen, säger han vid dagens pressträff.

Hittills har 14 777 smittfall bekräftats. 1 133 personer har intensivvårdats för covid-19.

Gällande eftersläpningen i dödstalet säger Tegnell att den inte är lika stor längre, och att Sverige nu har strax under 60 dödsfall per dag.

Coronapandemin

De flesta fallen rapporteras fortfarande i Stockholmsregionen. Västra Götaland och Skåne ligger även de på en flack kurva, men på en lägre nivå än huvudstaden.

”Mycket folk i utelivet”

Tegnell trycker hårt på vikten av att man fortsätter följa de rådande riktlinjerna om handhygien och social distansering.

– Det är viktigt att komma ihåg att kurvorna är beroende av att alla följer råden, säger han.

Han nämner också att Folkhälsomyndigheten får in ”oroande rapporter” om ökad trängsel i utelivet.

– Vi försöker få mer objektiva data. Telia tittar nu på hur mobiler rör sig i de större städerna. Men vi får rätt många mejl från olika personer som tycker det blivit mycket folk i utelivet, särskilt i Stockholm, säger han.

Ojämn belastning

Socialstyrelsen uppger att trycket på sjukvården fortfarande är högt, även om kurvorna ser stabila ut.

– Vården kommer att förbli hårt belastad under flera veckor framöver, säger Thomas Lindén, avdelningschef för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården.

Enligt Lindén är belastningen inte jämnt fördelad över landet, så att den kapacitet som finns kanske inte finns där behovet är som störst.

”Flockimmunitet i maj trolig”

I en intervju med SVT Nyheter tillfrågas Anders Tegnell om matematikprofessorn Tom Brittons prognos att Stockholm kan uppnå flockimmunitet i maj.

– Det är troligt. Det är en väldigt duktig modellerare som gjort det, och vi har sett liknande resultat från andra grupper, säger han.

I veckan testar Folkhälsomyndigheten ett slumpmässigt urval människor i landet, för att se vilka som bär på viruset och vilka som har antikroppar.

När kan det bli aktuellt för gemene man att testa sig?

– Det ligger nog rätt långt fram i tiden, att man får bra tester som för individen kan ge ett trovärdigt resultat. Ett antal veckor till, verkar det som, säger Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet