En av orsakerna till den stigande kurvan är bland annat fler provtagningar inom sjukvården och äldreomsorgen, förklarar statsepidemiologen Anders Tegnell på fredagens presskonferens. Foto: TT

Tegnell om antalet smittade: ”Vi ligger på lite högre nivå”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet smittade i Sverige ligger återigen på högre nivåer, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens presskonferens från Folkhälsomyndigheten. Samtidigt har nu totalt 2 152 personer avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige, det är en ökning med 131 inrapporterade dödsfall det senaste dygnet.

– Möjligt är det ett tidigt tecken på att vi börjar slappna av, säger Tegnell i en intervju med SVT efter presskonferensen.

Antalet personer som bekräftats smittade med coronaviruset uppgår till 17 567. Det är 812 fall fler än på torsdagen.

Coronapandemin

– Det finns en blandning av tre orsaker att vi ligger på lite högre nivåer nu, säger Anders Tegnell.

De tre skälen är ökad provtagning bland sjukvårdspersonal, ökad provtagning på äldreboenden, och viss ökning av antalet inläggningar.

Överdödligheten lyfts som facit

Folkhälsomyndigheten presenterade på fredagen statistik över överdödligheten i Sverige, det vill säga hur många fler dödsfall som registreras under perioden, jämfört med hur det ser ut i normala fall.

Totalt har det varit knappt 1000 fler dödsfall än förväntat under vecka 13 och 14 i år, alltså i början av pandemin i Sverige.

– Vi kan se att vi har nästan exakt 1000 dödsfall i vår coronaregistrering så detta är ett facit på att även om det är lite sent ibland så har vi väldigt bra kontroll över hur många som dör i covid-19.

Definitivt inte över

Tegnell avslutade sitt anförande med att konstatera att det allvarliga läget är långt ifrån över.

– Det är definitivt inte över, det ser vi inte minst på den här lilla uppgången i Stockholm igen, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet