Foto: TT

Tele2 och Comhem slås samman

Uppdaterad
Publicerad

Mobiloperatören Tele2 och bredbandoperatören Comhem slås samman till ett bolag, skriver företagen ett pressmeddelande.

Sammanslagningen sker genom en aktiebolagsrättslig fusion. Fusionen kommer att genomföras genom att Comhem absorberas av Tele2, enligt pressmeddelandet. Det nya bolaget kommer därmed att heta Tele2.

”Nya Tele2 kommer därmed vara väl rustat att möta det föränderliga kundbehovet av såväl sömlös anslutning som digitala tjänster... Fusionen kommer ytterligare att bidra till en bättre digital livskvalitet för svenska individer, hushåll och företag genom att möjliggöra ett komplett utbud av högkvalitativ uppkoppling och digitala tjänster, oavsett var eller när kunden behöver det”, skriver bolagen i pressmeddelandet.

”Kommer gynna aktieägare”

De båda styrelserna ingick den 9 januari 2018 ett fusionsavtal och antog samma dag en gemensam fusionsplan enligt vilka Tele2 och Comhem har enats om ett samgående av bolagen genom fusionen.

Sammanslagningen kommer att gynna båda bolagens aktieägare och skapa synergier om cirka 900 miljoner kronor inom fem år, enligt pressmeddelandet, där Mike Parton, Tele2s styrelseordförande citeras: 

”Vi är glada över att en överenskommelse har nåtts om att slå samman två framstående nordiska bolag för att skapa en ledande integrerad operatör på den svenska marknaden”.

Aktieägarna i Comhem kommer erhålla ett ekonomiskt ägande om cirka 26,9 procent i Nya Tele 2 och en total kontant ersättning på 6,6 miljarder kronor.

Tele 2 och Comhem kommer att göra ordinarie utdelningar för 2017 till sina respektive aktieägare till ett belopp om fyra kronor per aktie för Tele 2:s och sex kronor per aktie för Comhems aktieägare. Comhem har även ett befintligt aktieåterköpsprogram som löper ut senast den 20 mars 2018.

Fakta: Antal kunder

Det sammanslagna bolaget kommer att få:

3,9 miljoner mobilkunder

0,8 miljoner bredbandskunder

1,1 miljoner digital-TV-kunder i Sverige

Källa: Tele 2, Comhem

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.