Telia ska betala en sanktionsavgift på 15 miljoner eftersom man brustit i sin säkerhetsprövning av anställda. Men företaget kommer att överklaga beslutet. Foto: Jessica Gow/TT

Telia får böta 15 miljoner för säkerhetsmiss

Publicerad

Telekombolaget Telia tvingas betala en sanktionsavgift på 15 miljoner kronor efter att ha brustit i sin säkerhetsprövning av anställda, skriver Post- och telestyrelsen (PTS) i ett pressmeddelande.

Enligt myndigheten har Telia missat att ansöka om rätt registerkontroller för signalskyddspersonal – och därmed låtit ett antal obehöriga personer arbeta med säkerhetskänslig verksamhet.

PTS beskriver händelsen som ”allvarlig”, även om den – hittills – inte anses ha lett till någon skada.

”Den sårbarhet som uppkom till följd av överträdelsen kan ha utnyttjats av en antagonist genom ett så kallat insiderangrepp i syfte att påverka säkerhetskänslig verksamhet inom bland annat området elektronisk kommunikation. En sådan påverkan skulle enligt PTS orsaka skada för Sveriges säkerhet”, skriver myndigheten i sitt beslut.

Kommer överklaga

Telia har i efterhand låtit göra säkerhetskontroller på det sätt PTS kräver. Bolaget kommer att överklaga beslutet.

– Vi har säkerhetskontrollerat för rätt säkerhetsnivå och för rätt syfte – däremot har vi gjort det enligt en annan process – vilken korrigerades direkt när vi fick återkoppling. Vi är helt trygga i att detta inte på något sätt har skadat Sveriges säkerhet – vilket även PTS bekräftar i beslutet, säger Telia Sveriges presschef Iréne Krohn till Telekom i dag.

PTS bedömer att den bristande säkerhetsprövningen beror på oaktsamhet, och uppmärksammades i samband med en granskning 2022. Den obehöriga personalen arbetade i säkerhetsklass 3, den lägsta nivån på en tregradig skala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.