Telia ska betala en sanktionsavgift på 15 miljoner eftersom man brustit i sin säkerhetsprövning av anställda. Men företaget kommer att överklaga beslutet. Foto: Jessica Gow/TT

Telia får böta 15 miljoner för säkerhetsmiss

Publicerad

Telekombolaget Telia tvingas betala en sanktionsavgift på 15miljoner kronor efter att ha brustit i sin säkerhetsprövning avanställda, skriver Post- och telestyrelsen (PTS) i ettpressmeddelande.

Enligt myndigheten har Telia missat att ansöka om rättregisterkontroller för signalskyddspersonal – och därmed låtit ettantal obehöriga personer arbeta med säkerhetskänslig verksamhet.

PTS beskriver händelsen som ”allvarlig”, även om den – hittills –inte anses ha lett till någon skada.

”Den sårbarhet som uppkom tillföljd av överträdelsen kan ha utnyttjats av en antagonist genom ettså kallat insiderangrepp i syfte att påverka säkerhetskänsligverksamhet inom bland annat området elektronisk kommunikation. Ensådan påverkan skulle enligt PTS orsaka skada för Sverigessäkerhet”, skriver myndigheten i sitt beslut.

Kommer överklaga

Telia har i efterhandlåtit göra säkerhetskontroller på det sätt PTS kräver. Bolagetkommer att överklaga beslutet.

– Vi har säkerhetskontrollerat förrätt säkerhetsnivå och för rätt syfte – däremot har vi gjort detenligt en annan process – vilken korrigerades direkt när vi fickåterkoppling. Vi är helt trygga i att detta inte på något sätt harskadat Sveriges säkerhet – vilket även PTS bekräftar i beslutet,säger Telia Sveriges presschef Iréne Krohn till Telekom i dag.

PTSbedömer att den bristande säkerhetsprövningen beror på oaktsamhet,och uppmärksammades i samband med en granskning 2022. Den obehörigapersonalen arbetade i säkerhetsklass 3, den lägsta nivån på entregradig skala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.