Telia Sonera utreds för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Riksenheten för korruption har inlett en förundersökning mot Telia Sonera gällande mutbrott. Detta med anledning av bolagets affärer i Uzbekistan.

”Vi kan bekräfta att polisen har inhämtat uppgifter och information från TeliaSonera angående Uzbekistan. TeliaSonera aviserade för några dagar sedan en extern granskning om anklagelserna om mutor och penningtvätt. Nu har åklagarmyndighetens enhet mot korruption inlett en förundersökning vilket vi välkomnar. TeliaSonera kommer på alla sätt att samarbeta med utredningen”, skriver företaget i ett pressmeddelande

Gunnar Stetler, överåklagare vid Riksenheten för korruption är förtegen om fallet.

Telias diktatursamarbete

-Vi följer utvecklingen i ärendet och tillgodogör oss den information som finns, säger Stetler till SVT.

Miljardbelopp

I förra veckan avslöjade Uppdrag granskning att Telia Sonera har betalat mångmiljardbelopp till ett företag i skatteparadiset Gibraltar, med kopplingar till Uzbekiske diktatorns dotter i syfte att komma över åtråvärda mobillicenser i Uzbekistan.

Enligt Sveriges Radio Ekot riktas misstanken mot två personer vid bolaget, men Gunnar Stetler vill inte kommentera uppgifterna. Stetler vill inte svara på nyhetsbyrån TT:s fråga om utredningen är internationell.

-Men rent allmänt kan man säga att den här typen av utredningar inte hanteras utan internationellt samarbete.

-Generellt brukar den här typen av ekobrottsutredningar inte vara några hundrameterslopp, säger Stetler utan att för den delen säga att det gäller för Telia Sonera-utredningen.

Egen extern granskning

Telia Soneras VD Lars Nyberg hävdade att Uppdrag granskning riktade grova anklagelser mot företaget och att han var övertygad om att företaget inte mutat någon. Företaget beslutade dock att tillsätta en extern granskning.

Enligt Telia Sonera kommer inte den inledda förundersökningen att påverka företagets externa granskning.

-Det är bra att en förundersökning inleds så att det blir ordentligt utrett. Samtidigt är det väldigt osäkert om det kommer att leda till något med tanke på att vi i Sverige nästan aldrig åtalar för den här typen av mutbrott, säger Carina Lundberg Markow som är chef för ägarfrågor i Folksam, en av Telias större ägare, till TT.

Allra viktigast är, enligt Markow, att Telia Soneras egen granskning fortsätter med oförminskad styrka parallellt med brottsutredningen. Hon efterlyser att representanter från aktieägarna får sitta med i den granskningsgruppen.

Frågor kring mutbrott blir ännu viktigare i framtiden i och med den nya mutlagen som nyligen började gälla, anser Markow.

-Annars blir det ett skaka galler-problem för företagen. Nu gäller ju inte bara den direkta mutan utan också om man har haft en oaktsam finansiering med agenter eller mellanbolag, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet