Jonas Ransgård (M) Foto: SVT

Resultatet i Göteborg – katastrofval för M

Uppdaterad
Publicerad

Katastrofval för Moderaterna och succé för Demokraterna – så ser läget ut i Göteborg.

Med bara ett fåtal valdistrikt kvar att räkna i Göteborgs kommunval visar siffrorna ett katastrofval för Moderaterna. Efter att samtliga 350 distrikt räknats står det klart att M backar med hela 7,9 procentenheter, jämfört med förra valet och hamnar nu på 14,5 procent.

– Vi får se hur det ser ut när det är färdigräknat men jag tycker att det så här långt ser ut som att det finns goda förutsättningar för maktskifte, säger, Jonas Ransgård, gruppledare för Moderaterna i Göteborgs kommunfullmäktige.

Val 2018 Väst

– Det är en kaxig attityd som Jonas har med tanke på hur mycket han ser ut att tappa, säger Ann-Sofie Hermansson (S) i SVT:s direktsändning.

Ett annat parti som backar stort är Miljöpartiet, neråt 3,6 procentenheter till 6,9 procent medan Vänsterpartiet går upp 3,1 procentenheter och landar på 12,5 procent.

Det stora utropstecknet i Göteborg är annars uppstickarpartiet Demokraterna. Med 17,2 procent blir Demokraterna andra största parti i Göteborg. Socialdemokraterna backar med 2 procent till 20,2.

GRAFIK: Här kan du se hur det gick för de olika partierna i Göteborgs kommunval

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet