Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet och Alice Teodorescu, chef för ledarsidan på Göteborgs-Posten menar att både förvirring och politikerförakt kan uppstå när S och M har svängt snabbt i flera frågor. Foto: SVT/Arkiv

Teodorescu: ”Det är en perfekt grogrund för politikerförakt”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Moderaterna har svängt snabbt i flera frågor kan leda till både förvirring och politikerförakt. Det menar ledarskribenterna på två av Sveriges största tidningar.

Den politiska debatten har svängt snabbt i Sverige i flera frågor.Inte minst hos de två största partierna, Moderaterna ochSocialdemokraterna. Ståndpunkterna har förändrats och den politiskaretoriken låter helt annorlunda idag jämfört med för några årsedan.

– Jag förstår ju att människor blir förvirrade om vad partierna egentligen menar, säger Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, med den politiska beteckningen obunden socialdemokratisk.

Från omöjlighet till verklighet

Och han är inte ensam om att se problem med att de politiska partierna svänger snabbt i sin retorik.

– Det är en perfekt grogrund för politikerförakt eftersom det visar att det inte går att lita på politiker, säger Alice Teodorescu, chef för ledarsidan på liberala GP.

Hon konstaterar att det som framstår som politiskt omöjligt ena dagen plötsligt är politiskt verkligt nästa dag.

– Och det är ingen som varken förklarar eller ber om ursäkt för det som har hänt däremellan, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.