Terrorforskaren Hans Brun.

Terrorexperten: Fullt rimligt att IS planerar attack mot civila mål

Uppdaterad
Publicerad

En IS-attack i Stockholm är fullt rimligt med tanke på dåden i Bryssel och Paris. Det menar terrorforskaren Hans Brun. ”Det är i första hand civila mål som man är intresserad av”, säger han.

Det finns uppgifter om att sju–åtta IS-terrorister har tagit sig till Sverige med planer på att slå till mot Stockholm, skriver Expressen. Terrorforskaren Hans Brun, vid King's College i London, har svårt att avgöra hur stort allvar man ska ta hotuppgifterna på.

– Det är omöjligt att avgöra utifrån den information som är tillgänglig, men uppgifterna är så pass konkreta att myndigheterna har valt att reagera.

Att Säpo har gått in i stabsläge innebär att man har någon typ av information som man tar på allvar, menar han.

– Då sätter man in de här enheterna. Det är det bästa vi har i Sverige i högre beredskap.

Enligt Expressen har Säpo fått information från den irakiska säkerhetstjänsten. Hans Brun säger att det är vanligare än man tror att länders säkerhetstjänster kontaktar varandra med uppgifter om hot.

Inte höjt hotnivån

Hans Brun säger att det är fullt rimligt att IS planerar en attack i Stockholm, även om risken är större i Frankrike och Storbritannien.

– Utifrån det vi vet tidigare, om vi tittar på Paris- och Brysselattackerna, så är det fullt rimligt. Det är i första hand civila mål som man är intresserad av, säger han.

Säpo har inte höjt hotnivån. Varför inte då?

– Därför att man gör bedömningen om att det här rör sig om en enstaka situation, det är en enstaka händelse.

Inte prioriterat

Terrorexperten Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan tolkar Säpos beslut om att inte höja hotnivån som att man fortfarande håller på att utreda den information man har.

– I väntan på att styrka eller avfärda informationen vill man inte ta några risker. De jobbar med fragment, det gäller att fylla på med information så att bilden blir så fullständig som möjligt.

Han säger att Stockholm är ett legitimt terrormål eftersom vi stöder koalitionen som bekämpar terrorgruppen i Irak och Syrien. Samtidigt är Sverige inte prioriterat. Hotet är sannolikt större mot andra länder som Frankrike, Tyskland, Belgien och Storbritannen.

– Det handlar om deras offensiva krig mot Isil (IS) och deras storlek. Men det betyder inte att det inte kan hända här, säger han.

Övar mer

Terrorattackerna i Paris och Bryssel har sannolikt inte påverkat den svenska polisens terrorarbete så mycket. Däremot har polisen tagit stort intryck av Breiviks attacker i Norge 2011. Den öppna polisen och Säpo övar mycket mer tillsammans i dag, exempelvis inom stabs- och ledningsfunktionerna, jämfört med för några år sedan, menar Hans Brun.

– Attackerna inträffade i ett grannland, på ett sätt som mycket väl hade kunnat hända i Sverige. Den svenska polisen skrev en hemligstämplad utvärdering för att undersöka sina egna svagheter utifrån den erfarenheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.