Hans Brun, forskare i kontraterrorism, fanns med i SVT:s livestudio när regeringens terrorstrategi presenterades. Foto: SVT

Terrorforskaren: ”En genomarbetad strategi”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen presenterar i dag Sveriges nya strategi mot terrorism. Strategin är en positiv överraskning, säger terrorforskaren Hans Brun. Och den behövs, menar han. – Vi har inte upplevt en terrorkampanj på den här nivån någonsin i modern tid.

Strategin, som presenteras av inrikesminister Anders Ygeman under en presskonferens på fredagen, vilar på tre ben. Den ska förebygga, förhindra och försvåra terrorism.

Hans Brun, forskare i kontraterrorism vid Kings College i London, är positivt överraskad av de åtgärder Sverige nu ska ta mot terrorn.

– Det känns som en ganska genomarbetad strategi. Man tar ett helhetsgrepp, man bygger upp en strategi som består av tre olika byggklossar med ganska tydliga idéer och riktlinjer. Man har en tydlig ambition, det tycker jag är väldigt viktigt, säger Brun i SVT Nyheters livesändning.

”En historisk händelse”

Resor, träningsläger och pengainsamling med syftet att förbereda eller delta i terrorhandlingar kommer att kriminaliseras – detta efter att man sett en ökning av antalet svenskar som reser till bland annat Irak och Syrien för att strida med terrorgrupper som Islamiska Staten, enligt inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Det vi står inför, både i Sverige och resten av västvärlden, är något unikt. Det är en historisk händelse, vi har inte upplevt en terrorkampanj på den här nivån någonsin i modern tid, säger Hans Brun.

Bensin på en brasa

Regeringen har fått kritik för att inte göra tillräckligt när det gäller terrorn, och terror-resorna. Men det är inte bara regeringen som blivit tagna på sängen av den snabba utvecklingen, menar Hans Brun, utan det gäller både den tidigare regeringen – och även svensk massmedia.

– Man ska vara försiktig med att peka ut syndabockar. Jag tycker överlag att både inrikesministern och justitieministern varit på hugget och varit väldigt nyfikna på de här frågorna.

Den snabba utvecklingen, utbredningen av terrorismen i världen, har till stor del att göra med sammanbrottet i Irak och kriget Syrien, säger Hans Brun.

– Det har varit som att hälla bensin på en brasa.

150 har rest för terrorn

Och kriget har sträckt sig långt utanför Mellanösterns gränser, och rapporter har fortsatt att fylla medier under året om unga svenskar som lämnar sina hem för att kriga med bland annat Islamiska Staten.

Inrikesminister Anders Ygeman sa under presskonferensen att 150 bekräftade personer har lämnat Sverige för terrorresor.

– Ideologin, jihadismen, är global och har som medveten ambition att rekrytera folk på en global nivå för att sprida ideologin och skapa så mycket kaos och oreda som möjligt, säger Hans Brun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.