Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säpos femgradiga hotskala är ett ”trubbigt instrument”, menar terrorforskaren Magnus Norell – i klippet förklarar han varför den riskerar att skapa mer förvirring och oro Foto: Johan Nilsson/TT

Terrorforskarens kritik: Man behöver inte ha den skalan

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren Magnus Norell sågar den femgradiga skalan över terrorhotnivåer. I värsta fall kan den leda till ökad förvirring, säger han i Morgonstudion.

Enligt statsvetaren Magnus Norell, som forskat på terrorism och säkerhetspolitik i många år, finns det flera problem med Säpos femgradiga skala över terrorhotnivåer.

– En trea i ett land betyder inte samma sak som en trea i ett annat land. Det blir väldigt generellt, ett trubbigt instrument, säger han.

Ett annat problem är att skalan inte får några praktiska konsekvenser.

Kan öka förvirringen

– Därför finns det ingen anledning att använda den överhuvudtaget.

Han vänder sig också emot att hotnivån har höjts:

– Bedömningen bygger på att ljudnivån har ökat, men det i sig måste inte innebära att de konkreta hoten har ökat. Signalen som man vill ge ut här kan bli den motsatta: ökad förvirring och ökad oro, säger  Magnus Norell.

Se hela intervjun i Morgonstudion här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.