Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säkerhetsexperten Jörgen Holmlund: Så kan höjd terrornivå märkas i samhället. Foto: Johanna Waak

Förhöjd terrorhotnivå – så agerar polisen, flygplatserna och arenorna

Uppdaterad
Publicerad

Säpos höjning av terrorhotsnivån från en trea till en fyra på den femgradiga skalan påverkar flera stora samhällsaktörer.

Men många har redan utökat sin säkerhet.

– Vi förstärker närvaron av trygghetspersonal  och ökar vårt fokus på dem som bevakar vad som händer på de 5 000 kameror vi har i tunnelbanan, säger Claes Keisu, presstalesperson på SL som höjt sin beredskap sedan tre veckor tillbaka.

I Stockholms tunnelbana har man också höjt sin uppmärksamhet på avvikande beteenden. Utöver ordningsvakter och trygghetsvärdar inkluderas även de som jobbar som tågförare och spärrvakter i arbetet, säger Claes Keisu.

Vad gäller polisen så beror det lite på var man befinner sig i landet ifall man som medborgare kommer att märka någon ökad närvaro, säger Tobias Bergkvist, kommenderingschef på Noa, polisens nationella operativa avdelning.

Höjd terrorhotnivå Sverige

– Vi kommer intensifiera arbetet vid gränskontroller och runt idrottsarrangemang och större tillställningar, säger han.

Redan haft högre bevakning i sommar

Men allmänheten lär inte se fler poliser ute på stan nu direkt, enligt Bergkvist.

– Då hade vi inte gjort vår hemläxa på rätt sätt. Vi har ju jobbat med det här under en längre tid och på de stora evenemangen i sommar har vi redan haft en större bevakning, ibland synlig, ibland inte.

Statligt ägda Swedavia, som driver tio flygplatser i Sverige, säger till DN att man inte vill kommentera hur säkerheten kan komma att stärkas men skriver samtidigt att närvaron av polis och säkerhetspersonal kan öka på flygplatserna.

En kunskaps- och kompetensfråga

För konsertarrangörer har höjningen av hotnivån redan inneburit förändringar. För Stockholm Live, som driver bland annat Avicii Arena, Friends Arena och Tele2 Arena kommer det förhöjda terrorhotsläget inte som någon nyhet.

Vid alla större konserter visiteras publiken som också får gå igenom en säkerhetsbåge. Säkerhetschefen Tobias Runnfelt säger att man har ett tätare samarbete med myndigheter och arrangörer, att personalen utbildats och att vaksamheten blivit större.

– Det är en kunskaps- och kompetensfråga hos oss men också hos allmänheten, om man ser något och vill rapportera ska vi finnas där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjd terrorhotnivå Sverige

Mer i ämnet