Terrorists straff ändrat till 30 år

Uppdaterad
Publicerad

En 53-årig morddömd man fick i dag sitt livstidsstraff fastställt till 30 år av Örebro tingsrätt. Det är det längsta tidsbestämda straff som utdömts i Sverige i modern tid.

Mannen dömdes 1990 för att ha placerat spikbomber vid en synagoga och flyg- bolaget North West Orients kontor i Köpenhamn i juli 1985. En person dödades och 27 skadades i attentaten.

Syftet med dåden var att verka för palestiniernas sak. Mannen säger nu att kampen bör föras med fredliga medel. Han kan friges tidigast 2009, efter två tredjedelar av strafftiden.

”Släpps efter 20 år”

Straffrättsexperten docent Josef Zila tror att förklaringen till det rekordlånga fängelsestraffet är delvis pragmatisk, det vill säga att tingsrätten inte ville att Marten Imandi skulle släppas omedelbart.

– Imandi har suttit i drygt 18 år och om tidsbestämningen hade satts lägre än 30 år så skulle man ha varit tvungen att frige honom direkt. Men enligt reglerna om två tredjedelsfrigivning kommer han nu att släppas efter att ha avtjänat 20 år, det vill säga om drygt 1,5 år, säger Zila till TT.

”Nu kan vi planera frigivningen”

– Jag har inte hunnit prata med min klient ännu, men jag tror att han trots allt blir glad över att äntligen ha fått ett tidsbestämt straff. Nu kan planeringen av hans frigivning börja, säger Imandis advokat Gunnar Falk till TT.

Hans klient har haft regelbundna permissioner i åtta år. Mot bakgrund av det tycker Falk att det är lite märkligt att det ska dröja så länge att tidsbestämma straffet.

– Men det är ändå bra att vi äntligen fått ett regelverk som ger livstidsdömda en möjlighet att se ett slut på straffet.

Fakta: Livstidsstraff

  • Örebro tingsrätt har från och med den 1 november 2006 rätten att tidsbestämma livstidsdömdas straff enligt lagen om omvandling av fängelse på livstid.
  • Bara den som redan avtjänat tio år av straffet får ansöka. Ett livstidsstraff omvandlat till tidsbestämt straff får aldrig understiga 18 år.
  • En åklagare är den dömdes motpart. Den dömde har rätt till offentligt biträde.
  • En avslagen ansökan kan överklagas till Göta hovrätt och Högsta domstolen. En ny ansökan kan göras efter ett år.
  • För närvarande har 18 livstidsfångar ansökt om tidsbestämning av sina straff.
  • Regeringen kan även i fortsättningen av nåd befria en dömd person från utdömt straff eller mildra straffet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.