Foto: TT

Terrorutpekad begärde miljon – får 12.000

Publicerad

22-årige Mutar Muthanna Majid krävde staten på en miljon kronor sedan han i november förra året greps under dramatiska omständigheter i Boliden, misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Nu har JK beslutat om ett skadestånd på 12.000 kronor

Majid hölls frihetsberövad den 19–22 november efter att ha varit efterlyst i två dagar. Han släpptes sedan på fri fot, rentvådd från misstankarna.

Justitiekanslern (JK) beslutat att skadeståndet för Majids lidande stannar på 12.000 kronor, plus 3.308 kronor för advokatkostnader.

Väntat belopp

Beloppet var väntat, och ligger i linje med justitiekanslerns nuvarande praxis, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

– Personligen tycker jag denna praxis är för snål när det gäller fall som det här, där medieskadan är väldigt stor. Tidigare utgav justitiekanslern särskild ersättning för medieskador men det har den nuvarande JK avskaffat, säger Mårten Schultz.

– Det finns ett egenvärde att göra som JK gör, hålla sig till schabloner, men om schablonen är så väldigt låg som i de här extrema fallen så framstår det som nästan stötande. Jag tycker att det borde finnas ett skönsmässigt utrymme för fall där den mediala skadan blir väldigt, väldigt stor, tillägger han.

Är chockad

Mutar Muthanna Majid kommenterar skadeståndet för Svenska Dagbladet:

– Jag är chockad med tanke på allt som lagts ut (på nätet) om mig, men jag kan inte kommentera det mer än så förrän jag pratat med min advokat, säger han till tidningen.

Han fick beskedet via medier och nu väntar han på att få veta mer om JK:s beslut av sin advokat.

– Jag vill veta varför det blev den summan det blev, säger han till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer