Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är alla turerna i konflikten mellan Tesla och facket. Foto: Benjamin Fanjoy

Elbilsjätten Tesla stämmer svenska staten och Postnord för stoppade registreringsskyltar

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska elbilsbolaget Tesla stämmer svenska staten genom Transportstyrelsen, avslöjar Dagens Industri. Skälet är att Tesla inte får tillgång till registreringsskyltar till nya bilar, som en följd av de pågående fackliga strejkerna för att förmå företaget att teckna kollektivavtal. Även Postnord stäms för utebliven post.

Bakgrunden till det som nu sker är IF Metalls strejk mot elbilsföretaget i kampen för kollektivavtal, vilket har fått flera fackförbund att varsla om sympatiåtgärder. På grund av postblockaden som Seko och ST har lagt mot Tesla kan nummerskyltar till nyregistrerade bilar inte levereras.

”Detta beslag av registreringsskyltar utgör en diskriminerande attack utan något som helst stöd i lag riktad mot Tesla”, står det enligt Dagens Industri i handlingar som ska ha lämnats till Norrköpings tingsrätt på måndagen.

Kravet från elbilsjätten

Enligt DI kräver bolaget också att tingsrätten ger Tesla möjlighet att hämta skyltarna hos tillverkaren Scandinavian Motorcenter under tiden som frågan hanteras rättsligt.

”Tesla yrkar att tingsrätten förpliktar Transportstyrelsen att tillse att registreringsskyltar för de fordon som Tesla äger, vilka registrerats jämlikt förordningen (2019:383) om fordons registrering och användning, och som av Transportstyrelsen tilldelats ett registreringsnummer, kommer i Teslas besittning”, står det i domstolshandlingarna enligt tidningen.

Enligt Transportstyrelsen innebär nuvarande regelverk att registreringsskyltar inte får delas ut på annat sätt än via Postnord.

Inte nått Transportstyrelsen ännu

Transportstyrelsen har inte nåtts av själva stämningsansökan än och kan därför inte ge några vidare kommentarer.

– Vi har bara tagit del av det vi kunnat läsa i media. Så vitt jag förstår lämnades den in till tingsrätten nu under morgonen så vi har inte tagit del av den ännu. Vi behöver ta del av deras resonemang först innan vi kan ge någon mer kommentar, säger presschef Mikael Andersson.

Teslas svenska dotterbolag TM Sweden tänker även driva en rättslig process mot Postnord, och har enligt DI lämnat in en stämningsansökan till Solna tingsrätt på måndagen där man kräver att domstolen tvingar Postnord att dela ut post till företaget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem är Elon Musk? Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.