Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt fler branscher med många unga anställda vill drogtesta personalen. Hur går drogtestet till? Se mer i videon. Foto: SVT

Testas för cannabis och kokain – fler arbetsgivare vill kolla unga anställda

Uppdaterad
Publicerad

Drogtester på jobbet införs i allt fler branscher. Testerna har bland annat ökat inom tjänstemannasektorn, och till exempel för personal som jobbar på call center. Men om man egentligen har tillräckliga skäl för att få genomföra dem är oklart.

Traditionellt är det främst inom till exempel bygg- och transportbranschen som man genomfört drogtester på jobbet. Men nu ansluter sig fler branscher till skaran. Sen 2017 har efterfrågan på testtjänster fördubblats uppger Avonova på Karolinska universitetslaboratoriet. Och bilden bekräftas av andra aktörer som säljer drogtester till företag.

– Vi ser att man börjar införa det inom finansbranschen, branscher där man har yngre medarbetare, exempelvis call center, säger Magnus Nyqvist, sälj- och utvecklingschef på Feelgood.

Facklig kritik

Från fackligt håll finns det skarp kritik mot att fler privata arbetsgivare väljer att genomföra drogtester. 

– Det är problematiskt därför att du som arbetstagare blir satt i en situation där du inte har möjlighet att motsätta dig det här testet. Du måste underkasta dig testet, eller så riskerar du att förlora din anställning, säger Susanna Kjällström, förbundsjurist på Unionen.

Magnus Nyqvist ser dock drogtester som en viktig del i att arbeta förebyggande mot missbruk. 

– Det är inte bara att införa det, utan man ska också jobba med andra delar. Man ska jobba med policy, handlingsplan och rutiner kopplat till det, säger han. 

Drogtester ses som ett kroppsligt ingrepp, som är integritetskänsligt. För att testerna ska vara lagliga krävs att arbetsgivaren har tillräckliga skäl.

Oklart var gränserna går

I de rättsfall som finns har till exempel säkerheten, för antingen personen det gäller eller andra runtomkring, vägt tungt som tillräckligt skäl i intresseavvägningen. Men det är oklart var gränsen för tillräckliga skäl går när det gäller kontorsarbete. 

– Här kan man ju tänka sig att inom bank och finans till exempel, att det är stora ekonomiska intressen som står på spel. Och vi vet i nuläget inte hur Arbetsdomstolen skulle se på den typen av intressen och hur de skulle vägas gentemot arbetstagarens integritetsskydd, säger Petra Herzfeld Olsson, professor i arbetsrätt vid Stockholms universitet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.