Amorteringskraven tillbaka i höst: ”Ni stänger dörren för unga”

Uppdaterad
Publicerad

På ett år har priserna på lägenheter och villor ökat med 20,3 procent i Sverige. Den ökade skuldsättningen får Finansinspektionen att dra i bromsen och i höst återinförs amorteringskraven.

Men kritiker menar att kraven stänger ute unga från bostadsmarknaden.

– Jag reagerar på att regering och riksdag låter en myndighet sköta bostadspolitiken, säger Anders Lago, förbundsordförande för HSB under en debatt i SVT:s Aktuellt.

Finansinspektionen är oroad över utvecklingen på bostadsmarknaden och menar att de svenska hushållen är för räntekänsliga. Människor som förlorar jobbet riskerar att hamna i ett svårt läge, säger Erik Thedéen, generaldirektör på Finansiinspektionen. Därför återinförs amorteringskraven i höst.

HSB: Stänger dörren för hel generation

Men HSB:s Anders Lago tycker inte att det är rätt väg att gå.

– Amorteringskraven stänger dörren för en hel generation från att komma in på bostadsmarkanden. Både jag och Erik tillhör en generation där staten subventionerade bostäder och gav oss en möjlighet att komma in på marknaden, nu är det tvärtom. Inte ens en familj med en välavlönad polis och sjuksköterska i säg Norrköping eller Växjö har möjlighet att köpa en bostadrätt med de krav som Finansinspektionen inför.

Men ökade priser och skulder ger inte fler bostäder, menar Erik Thedéen på Finansinspektionen.

– Svensk bostadsmarknad behöver förändras, men lösningen är inte att få mer skulder. Och fler kommer inte få möjlighet att låna om man släpper på kraven. Det det kommer leda till är en ökad skuldsättning och det är en fara inte minst för det enskilda hushållet och för svensk ekonomi om det blir stigande räntor, säger han.

Thedéen: Stämmer inte med data

Anders Lago anser att det är bankerna som bäst sköter kalkylen och att de redan nu räknar på högre räntor när de beviljar lån.

– Självklart ska vi ha en sund ekonomi och självklart ska vi amortera. Min uppfattning är att det här är något som bankerna måste lösa, det kan inte vara Finansinspektionen som ska reglera det här. Med amorteringskraven stänger du dörren för tiotusentals familjer.

– Det stämmer inte med data. 20 procent av bolånen går till unga nu och så var det även för två och fem år sedan, säger Erik Thedéen.

Erik Thedéen menar att man inte ska lita på bankerna och hänvisar till tidigare finanskriser.

– Att lita på bankerna är inte att få en hållbar utveckling för svensk ekonomi. Vi måste reglera detta, annars kommer det bli konkurrens i att ge generösa villkor, till exempel amorteringsfrihet som var standard för sex, sju, åtta år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.