Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thorengruppens vd Ola Rönnqvist svarar på kritiken: ”Jag försvarar det inte”. Foto: SVT

Thorengruppen om granskningen: Trodde alla skolor fungerade – var inte så

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning om de återkommande bristerna på Thorengruppens skolor förklarar vd:n Ola Rönnqvist sig i Morgonstudion.

Efter granskningen tackade Thorengruppen nej till en inspelad intervju med SVT men gick med på att delta i Morgonstudion. Där beklagar vd:n att de historiskt inte haft koll på alla sina skolor och säger att det är svårt att reparera det som har varit.

– Fokus nu ligger på att framåt ska vi inte ha den här typen av brister. Det är inget hokus pokus att ordna till det här, säger Ola Rönnqvist.

Vad säger du till eleverna som har gått och går på era utbildningar?

– Jag kan bara beklaga. Vi försöker fixa till nu där det har funnits brister.

De elever som går hos er i dag, när kommer de kunna märka av en bättre undervisning?

– De allra flesta av våra skolor är jättebra. Vi har ett fåtal som faller ur ramen. De kommer se skillnad redan från hösten och de har redan märkt skillnad under våren.

Färre sökande till hösten

Till hösten är det färre elever som söker till Thorengruppens skolor än tidigare. Men Ola Rönnqvist tror inte att den minskade skolpengen kommer försämra kvaliteten ytterligare.

– Det är ju fördelen med att vi har gjort vinster genom åren. Då kan man använda gamla vinster för att se till att man har tillräckliga resurser.

Varför har ni inte gjort det hittills?

– Jag har varit styrelseordförande och från styrelsen har haft den uppfattningen att alla skolor har varit välfungerande. Men nu kan vi ju konstatera att så är det inte.

”Håller inte med om snäv budget”

En rektor för en av Thorenskolorna som SVT har talat med beskriver förklarar bristerna med en snäv budget. Samtidigt har Thorengruppen gjort 944 miljoner kronor i vinst de senaste tio åren och expanderat kraftigt.

Hur är det möjligt att ni har kunnat göra det samtidigt som ni har snäva budgetar för enskilda skolor?

– Jag håller inte med om att vi har en snäv budget för de enskilda skolorna, säger Ola Rönnqvist.

Men delar av expansionsplanerna har stoppats av Skolinspektionen som gett avslag på ansökningar om nya skolor. Thorengruppen har då valt att köpa existerande skolor.

Är det rätt prioriterat när det ser ut som det gör?

– Nej, jag tycker inte det. Vi kommer inte genomföra några förvärv och vi kommer inte starta upp några nya skolor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.